Новини

Назад

Маріуполь забезпечений вакцинами проти туберкульозу

27 березня 2019, 14:46
709
Медицина

Про це повідомила завідуюча диспансерним відділенням міського протитуберкульозного диспансеру Ірина Пономарьова, розповідаючи про профілактику захворювання. За минулий рік у Маріуполі було виявлено 374 нових випадків туберкульозу. Проблем з ліками немає.

«На сьогоднішній день ми повністю забезпечені необхідними вакцинами. У нас стабільно надходять препарати за рахунок державного бюджету та є гуманітарна допомога з Глобального фонду», - сказала завідуюча диспансерним відділенням.

За її словами, наразі підхопити туберкульоз можна, де є велике скупчення людей. Симптомами туберкульозу є: кашель більше двох тижнів, слабкість, втомлюваність, підвищення температури, схуднення, зниження апетиту, біль у грудній клітці. Проте жоден з цих симптомів не є специфічним для туберкульозу. Більш того, іноді хвора людина може не мати жодних симптомів захворювання. То ж для раннього виявлення хвороби дорослим слід регулярно проводити флюорографічне обстеження, а дітям робити пробу Манту.

До груп ризику відносяться люди з  хронічними хворобами. Головне, за словами лікаря, розпочати лікування якомога раніше та пройти повний курс лікування. Для профілактики захворювання потрібно регулярно провітрювати приміщення та підвищувати свій імунітет: загартовувати організм, займатися спортом та вживати вітаміни.

Ірина Пономарьова підкреслила, що лікування туберкульозу безкоштовне: «Всі ліки ми надаємо безкоштовно. Обстеження диспансерного контингенту також безкоштовне. Також на амбулаторному етапі лікування здійснюється соціальна підтримка у вигляді продуктових наборів за рахунок міського бюджету».