Новини

Назад

Маріуполь виходить на міжнародний рівень енергоефективності

19 листопада 2020, 17:00
890
Житлово-комунальне господарство, Співпраця з міжнародними організаціями

Цього тижня представники компанії німецького сертифікаційного центру TÜV SÜD проводять аудит впроваджуваних в Маріуполі енергоефективних заходів. Його результати будуть направлені до Німеччини. У свою чергу, європейські фахівці видадуть місту міжнародний сертифікат ISO 50001.

«Сертифікат ISO 50001 підтверджує міжнародний стандарт управління енергосистемами. Разом з ним муніципалітет отримає повноцінну стратегію дій в менеджерській та технічній галузях з метою підвищення ефективності енергосистеми. Це допоможе Маріуполю і далі слідувати системному підходу в досягненні поліпшення енергосистеми, включаючи енергоефективність, енергобезпеку і енергоспоживання», - зазначив начальник управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Ваагн Мнацаканян.

Так, в Маріуполі вже працює система енергоменеджменту, зокрема в муніципальних установах. Організовано моніторинг споживання енергоносіїв. Це спеціальний проєкт, в рамках якого в великих установах міста були призначені енергоменеджери, які пройшли навчання. Вони стежать і коректують параметри споживання електроенергії, тепла і води. Також в місті проводяться масштабні капітальні ремонти будівель ітакомунікаційних мереж.

Відповідно до показників, за чотири роки загальний відсоток енергоспоживання в муніципальних установах знизився більш ніж на 20% без зменшення комфорту. Наприклад, в Технічному ліцеї в 2018 році провели капітальний ремонт, замінили віконні рами, систему опалення та електромережі, відремонтували покрівлю, встановили LED світильники. Зараз самостійно корегують температуру в класах і стежать за споживанням електроенергії. Такі заходи допомогли підвищити енергоефективність на 50%.