Новини

Назад

Маріуполь ділиться досвідом щодо створення умов доступності для людей з інвалідністю

03 листопада 2017, 15:19
1216

До міста завітали представники Миколаївської об'єднаної територіальної громади, щоб перейняти досвід Маріуполя у реалізації програми «Доступне місто». Заступник міського голови Ксенія Сухова разом з депутатами, представниками соціальних служб, освіти та громадських організацій міста розповіли про механізми створення елементів доступності в установах.

Ксенія Сухова зазначила, що програма виділена окремим пунктом у Стратегії розвитку Маріуполя. Цього року на її реалізацію виділено більше 5 млн гривень. Щоб зробити все задумане дійсно корисним, всі дії були детально обговорені з громадськими організаціями та людьми з інвалідністю.

У маріупольських бібліотеках з'являються обладнанні комп'ютерні кімнати для слабозрячих, кнопки виклику, тактильна плитка, оповіщення зупинок у комунальному транспорті та адаптовані дитячі майданчики, інклюзивні класи у школах і соціальне таксі.

«Проекти для створення комфортних умов для людей з інвалідністю не потребують великих фінансових затрат і мають велике значення для таких людей. Якщо ми виконаємо всі пункти, які зазначені у Стратегії, то Маріуполь стане на рівень з провідними містами Європи», - зазначила  Ксенія Сухова.

Особливо гостей хвилювали впровадження інклюзивної освіти в школах. Директор департаменту освіти Тетяна Братчикова зазначила, що на сьогоднішній день у Маріуполі відкрито 16 класів у 10 школах для дітей з інвалідністю.  Працює  4 групи у дитячих садках. Є опорна школа, в яких навчається 238 учнів з особливими потребами.