Новини

Назад

Лівобережний відділ державної виконавчої служби Мариуполя інформує

12 липня 2019, 11:57
927
Суспільство

Лівобережний відділ державної виконавчої служби Мариуполя інформує населення з питань держави і права. Зокрема, про посадові обов’язки присяжних. У рамках реалізації правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України "Я МАЮ ПРАВО!".

Так, присяжним в Україні може стати громадянин України, віком від 30 до 65 років, що володіє державною мовою. Він має постійно проживати на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду.

Присяжні мають статус судді та на них поширюються гарантії незалежності та недоторканності суддів на час виконання ними обов’язків у суді.

Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання ними обов’язків в суді.

Присяжним гарантується: зарахування часу виконання присяжними обов’язків у суді до трудового стажу; збереження всіх гарантій та пільг за місцем роботи; заборона винагороди за час проведений в суді; відшкодування витрат на проїзд, наймання житла, виплат добових; застосування до присяжних заходів безпеки у разі потреби.

Присяжними не можуть стати: особи, визнані судом обмежено дієздатними чи недієздатними, або які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного; особи, які мають незняту чи непогашену судимість; особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення. Також присяжними не можуть бути народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, апаратів судів, державні службовці, адвокати, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя.

Маючи бажання стати присяжним, треба звернутись до місцевої ради із заявою про включення до списку присяжних. Список присяжних направляється у відповідний суд. Автоматизована система документообігу суду відбирає присяжних для участі у конкретній справі. Суд залучає присяжних до здійснення правосуддя на строк не більше одного місяця на рік, на більший строк для закінчення розгляду справи, розпочатої за їхньою участю.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.