Новини

Назад

Класична музика об’єднає Маріуполь зі Львовом

11 грудня 2020, 10:54
3655
Культура, Анонси міських заходів

20 грудня, о 18.00, відбудеться проєкт у форматі телемосту «Українська музика від Сходу до Заходу». Це спільна ініціатива Львівської національної філармонії ім Мирослава Скорика та Маріупольської камерної філармонії.

Вперше в історії української академічної музики спільним творчим потенціалом двох оркестрів «Віртуозами Львова» та «Ренесансом» записано CD – диск з творчого доробку композиторів, які представляють композиторські школи Сходу і Заходу. Цей диск і буде презентовано під час телемосту.

Програму відкриває «Te Deum» львівського композитора Віктора Камінського, написаний у 1996 році. Також у програмі «Весняний вальс» Валентина Сташенка. Два наступні твори композиторів з різних географічних полюсів України – «Джазова композиція» Володимира Мітіна і обробка «Щедрика» Миколи Леонтовича – Юрія Ланюка. Твори об’єднує спільна стилістична спрямованість: представлення джазової експресії та імпровізаційної стихії у вишуканому «академічному» лірико-жартівливому ключі. Іншого плану лірика розкривається у «Трьох весільних піснях» («Летять галочки», «Шуміла ліщина», «Хиляються ворота») Мирослава Скорика.

Також оркестри представлять фантазію на теми пісень «Океану Ельзи» талановитої львівської композиторки Богдани Фроляк з промовистою назвою «Не твоя війна». Твір львівська композиторка присвятила обом оркестрам. Прем’єра композиції відбулася 28 грудня 2018 року: фантазія одночасно прозвучала у Львові та Маріуполі у виконанні двох колективів. Тепер вона прозвучить знову.