Новини

Назад

Кір під час підвищеної захворюваності на ГРВІ та грип

28 січня 2019, 13:28
767
Медицина

Кір – небезпечне, дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється під час кашлю та чихання,тісних особистих контактів.

Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Основна небезпека кору – дуже швидка передача інфекції. Приблизно у третини тих, хто хворіє на кір, спостерігаються різноманітні ускладнення, такі як пневмонія, міокардит, енцефаліт та ін.

Від кору не існує ліків, а єдина можливість уберегтися – зробити щеплення.

У Маріуполі станом на 23.01.2019 р. захворіло 123 людини, з них майже 17% (21 особа) або не мали даних про щеплення, або були не щеплені взагалі та не в повному обсязі.

Для підвищення  імунізації дітей віком від 6 до 17 років та захисту населення міста від розповсюдження цього захворювання необхідно охопити щепленнями проти кору 95% населення. Наразі у Маріуполі проти кору доступна комбінована вакцина PRIORIX виробництва Бельгії.

За даними МОЗ України, вакцинація проти кору під час підвищення захворюваності на грип та ГРВІ можлива, адже вакцина КПК не «перевантажує» імунну систему, не послаблює захист. Слід знати, що вакцинацію необхідно проводити тільки медпрацівниками, які пройшли спеціальну щорічну підготовку.

Врач-епідеміолог Маріупольської міської філії ДУ «Донецький

обласний лабораторний центр МОЗ України» 

Зіновченко Т.М.