Новини

Назад

Юлія Яковенко: «Програма «Громадський бюджет» допомагає дітям знаходити друзів через майстер-класи»

28 листопада 2019, 13:14
831
Громадський бюджет

Проект «ДоТеБе = дозвілля + творчість + бібліотека» став переможцем в конкурсі малих грантів сприяння розвитку культури, спорту, молодіжної політики та туризму програми «Громадський бюджет». Завдяки йому була створена студія майстер-класів «Світлячок» та ігротека «Let's play». Для багатьох юних маріупольців вони стали невід'ємною частиною суботи. На цих заняттях завжди можна дізнатися багато нового, весело провести час з друзями та своїми руками зробити гарний сувенір.

#мрій

Працюючи в бібліотеці, я помітила, що діти найчастіше беруть книги за шкільною програмою. Мені захотілося розповісти їм про світ, різні країни та їх культуру, природу і навіть казки. Але сучасну дитину важко захопити читанням. Також я помітила, що діти стали більше засиджуватися вдома, а вільний час проводити за телефонами. Так виникла ідея проекту «ДоТеБе = дозвілля + творчість + бібліотека». Він об'єднав в собі знання, спілкування, ігри та майстер-класи, завдяки яким діти набувають багато корисних навичок. Для його якісної реалізації необхідно було багато витратних матеріалів, а ще дошка для презентацій та портативна колонка. Таку можливість дала мені програма «Громадський бюджет».

#обирай

Про програму «Громадський бюджет» я дізналася на комунікаційної зустрічі. Фахівці департаменту культурно-громадського розвитку розповіли про те, як подати заявку на участь, умови конкурсу та його проведення. Після перемоги вони допомогли визначитися із закупівельними матеріалами та оформити все через систему ProZorro. На реалізацію «ДоТеБе = дозвілля + творчість + бібліотека» було направлено понад 55 тисяч гривень.

Мій проект передбачав придбання витратних матеріалом для майстер-класів, настільних ігор і необхідну техніку - фотоапарат, портативна колонка, мікрофонна установка, штендера та фліпчарти.

#реалізуй

Спеціально для проекту ми створили у бібліотеці імені  Свєтлова студію майстер-класів «Світлячок». Перші заняття пройшли в лютому поточного року. Тоді до нас в гості прийшли діти від 8 до 10 років. Ми розповіли їм про традиції святкування китайського нового року та його символ. Познайомили з культурою і звичаями Китаю. Щоб було цікавіше, підготували відео презентацію, а ще розповіли легенду про небесні ліхтарики. Також разом ми зробили ліхтарики з кольорового паперу. Такі заняття корисні для поліпшення дитячої моторики, розвитку фантазії і творчих навичок. Після ми провели ще ряд майстер-класів, присвячених різним містам і країнам світу. Також розповіли маленьким маріупольцям про корисні властивості овочів і фруктів, силу вітамінів. Щоб було цікавіше запам'ятовувати нову інформацію, діти разом з батьками відгадували загадки, римували «вітамінні вірші» і заповнювали тематичний кросворд.

У теплу пору року ми вирішили, що не варто проводити час в приміщенні. Тому відкрили ігротеку «Let's play» і організували заняття під відритим небом.

#змінюй

На зустрічах «Світлячка» ми помітили, що поєднання майстер-класу з пізнавальною лекцією дає більший ефект. Діти з цікавістю слухають матеріал і запам'ятовують багато нового. Такі активні заняття залучають дітей тим, що їм можна побалакати, посміятися і ділитися один з одним враженнями. Спочатку до нас приходили класи, діти відвідували заняття разом з вчителями, але через деякий час вони стали цікавитися чи можна прийти разом з батьками і друзями. Так, зустрічі «Світлячка» стали проходити кожні вихідні. До нас приїжджали діти з інших районів, приводили з собою друзів і знайомилися з новими. Загальні майстер-класи зближують, допомагають дитині отримати комунікаційні навички, стати більш відкритою або навпаки посидючою. При цьому бібліотекарі завжди розповідають історію саморобок. Перед зустрічами клубу ми готуємо пізнавальний матеріал. Таким чином, в ігровій формі діти вчяться спілкуватися, допомагати один одному і дізнаються щось нове.

Беріть участь в «Громадському бюджеті» - це прекрасний старт для того, щоб здійснити не тільки свою мрію, а й інших людей. Програма об'єднує і допомагає робити наше місто кращим!

Читайте також наші новини у Facebook таTelegram.