Новини

Назад

Як захистити себе від вірусного гепатиту?

22 листопада 2018, 13:15
1036
Медицина

У перукарнях можна заразитися вірусним гепатитом В і С. Збудники цих інфекцій передаються перш за все через пошкоджену шкіру при попаданні зараженої крові в відкриту рану або на слизову оболонку (манікюр, педикюр, татуаж). Про профілактику вірусного гепатиту повідомляє лікар з комунальної гігієни відділення Маріупольської міської філії ГУ «ДОЛЦ МОЗ України» С. Савченко.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, оцінка ризику зараження при проникаючому пошкодженні шкіри:

• при дотику з кров'ю інфікованого гепатитом В людини - 23-62%;

• при дотику з кров'ю інфікованого гепатитом С людини - 1,8%.

Оскільки люди не зобов'язані розповідати про свої інфекції (а часом

і самі про них не знають), у щоденній роботі слід припускати, що кров кожної людини потенційно інфекційно небезпечна. Щоб відвідування перукарні приносило тільки позитивні емоції, необхідно дотримуватися всіх вимог безпеки. Це допоможе уникнути ризику зараження.

Адміністрація перукарень повинна забезпечувати необхідні умови щодо попередження несприятливого впливу виробничих факторів і дотримання санітарно-епідеміологічних вимог.

Для перукарень залів, манікюрних, педикюрних та косметичних кабінетів повинен бути визначено мінімальний набір типових інструментів для обслуговування одного клієнта. На одне робоче місце слід мати не менше двох наборів. Чисті інструменти та вироби повинні зберігатися в чистих закритих ємностях.

Для попередження поширення захворювань після кожного клієнта повинна проводитися дезінфекція робочих інструментів по режимам, ефективним щодо збудників цих інфекцій. Інструменти для манікюру та педикюру, косметичні інструменти повинні митися під проточною водою, дезінфікувати, механічно очищатися, а потім стерилізувати. Час експозиції при дезінфекції та стерилізації має строго витримуватися. Не допускається протирання або зрошення інструментів дезінфікуючими засобами безпосередньо перед застосуванням у присутності клієнтів. Для кожного відвідувача повинно використовуватися індивідуальна білизна, можливе застосування одноразової.

 Якщо ж майстер не дотримується правил дезінфекції та стерилізації інструментів, вимагайте, щоб вас обслуговували стерильним інструментом. В іншому випадку краще відмовитися від обслуговування у даного майстра, ніж піддати себе ризику зараження.

При підозрі на інфекційне захворювання у клієнта, майстер має право обслуговувати даного клієнта тільки після надання документа з медичної установи про незаразності захворювання. Працівники перукарень повинні дотримуватися правил особистої гігієни і проходити попередні при вступі на роботу і в подальшому два рази на рік профілактичні медичні огляди.