Новини

Назад

Як маріупольцям захиститися від повітряно-крапельних інфекцій?

19 листопада 2018, 17:50
894
Медицина

У зв'язку з похолоданням у Маріуполі спостерігається зростання простудних захворювань. Яка зараз ситуація у місті і як убезпечити себе від зараження розповіли начальник відділу з надання первинної допомоги департаменту охорони здоров'я Наталія Телиця та завідувач амбулаторії №1 ЦНМСД №2 Олександр Сотников.

«За минулий тиждень у Маріуполі було зареєстровано 1583 випадки простудних захворювань. Це нижче епідпорогу на 56,6%. Але поступово захворюваність наростає. З попереднього тижня було зафіксовано зростання на 17%. Однак, позитивним моментом є те, що це простудні захворювання, а не грип. Грип, на даний момент, лабораторно був підтверджений лише в одному випадку», - розповіла Наталія Телиця.

 За словами Олександра Сотникова першими ознаками повітряно-крапельних інфекцій є підвищення температури та сильна втома.

«При перших симптомах бажано звернутися до сімейного лікаря, оскільки для деяких категорій громадян захворювання на грип може бути дуже небезпечним. Особливо це стосується дітей, осіб старше 55 років, людей з серцево-судинними захворюваннями та діабетом», - зазначив він.

Фахівець стверджує - якщо вчасно не звернутися до лікаря, то можливі ускладнення: отит, менінгіт чи пневмонія.

Для того, щоб захистити себе від захворювань слід виконувати загальні заходи: обмежити відвідування місць з масовим скупченням людей, уникати переохолодження, змащувати слизову носа оксоліновою маззю перед виходом на вулицю, частіше провітрювати приміщення. Крім того, слід вживати більше фруктів та овочів. Але, за словами лікаря, головним способом убезпечити себе від захворювань є вакцинація.