Новини

Назад

Інструкція «П’яти кроків» профілактики кишкових інфекцій

17 жовтня 2019, 16:53
120
Медицина

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. 

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря. 

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, Департамент охорони здоров’я Маріупольської міської ради рекомендує дотримуватися 5 кроків до безпечнішої їжі:

Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
  • мийте руки після відвідування туалету
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С
  • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності

Віруси чи бактерії можуть потрапити у продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.