Новини

Назад

Інспектори праці ведуть постійну роботу з виявлення неоформлених працівників

14 вересня 2018, 09:57
947
Економіка

Інспекторами праці відділу контролю південного напрямку управління з питань праці протягом січня – серпня поточного року виявлено 60 неоформлених працівників. За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору передбачено штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (на сьогодні - 111 690 грн. за кожного працівника). Тобто несумлінні підприємці Маріуполя повинні сплатити до Державного  бюджету України штрафи на загальну суму 6,7 млн грн. та, відповідно, оформити трудові відносини згідно з вимогами Кодексу законів про працю України.

У серпні інспектори праці за результатами інспекційного відвідування ТОВ «Х», яке виконувало роботи по ремонту та технічному обслуговуванню машин і устаткування промислового призначення на підприємстві підвищеної небезпеки, виявило 28 осіб, які працювали  начебто за договорами цивільно-правового характеру, які маскували наявні трудові відносини. За підміну трудових відносин відносинами цивільно-правового характеру уповноваженими особами Головного управління Держпраці у Донецькій області винесено постанову про накладення  на суб’єкта господарювання штрафу у розмірі 3,1 млн грн.

Деякі підприємці перешкоджають діяльності інспекторів праці та не допускають до проведення інспекційних відвідувань. Так, фізична особа-підприємець Х.Х.Х., яка здійснює роздрібну торгівлю  підакцизною продукцією на 6 об’єктах торгівлі у м. Маріуполь, не надала жодних документів на вимогу інспекторів праці, на всі об’єкти викликалася Національна поліція для встановлення осіб, які здійснювали реалізацію товарів. За створення перешкод у здійсненні інспекційного відвідування до підприємця застосовано штраф у розмірі 100 мінімальних заробітних плат, а саме у сумі 372 300 грн.

Шановні роботодавці! Ще раз наголошуємо, що пріоритет роботи інспекторів праці  -  проведення превентивних заходів як інструменту, який упереджає порушення та застерігає підприємців від  значних штрафів, а робітників – від соціальної беззахисності. Основний вектор роботи інспекторів праці спрямований на захист законних прав працівника на працю та її належне оформлення, гідну заробітну платню та соціальні гарантії.