Новини

Назад

Інформація щодо захворюваності ботулізмом

11 грудня 2019, 11:22
544
Медицина

Маріупольське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області оперативно інформує про реєстрацію першого випадку важкого харчового отруєння на ботулізм. Захворіла мешканка Маріуполя 1971 року народження.

Вона звернулась за допомогою 7 грудня та госпіталізована в друге інфекційне відділення міської лікарні № 4, де отримує інтенсивне лікування, перебіг хвороби середньої важкості.

Причиною захворювання, ймовірно, стало вживання в їжу риби в’яленої (зі слів хворої - тарань), яку жінка придбала за тиждень до вживання в їжу в сирому вигляді на рибних рядах ринку.  Засолена та зів’ялена самостійно, вживала у їжу 6 грудня.

На теперішній час проводиться санітарно-епідеміологічне розслідування випадку.

Держпродспоживслужба звертається до жителів Маріуполя з проханням утриматися від вживання в їжу ляща в’яленого, плотви та тарані в’яленої, а також від придбання будь-яких харчових продуктів на стихійних ринках міста. Найчастіше захворювання пов’язане з вживанням в їжу риби в’яленої та копченої, виробленої в домашніх умовах або придбаної в місцях стихійної торгівлі. Звертаємо увагу, що при придбанні риби в містах встановленої торгівлі людина має право на отримання інформації про виробника та постачальника продукції, дату виробництва, умови зберігання та термін придатності до споживання. На всякий випадок, зберігайте чек на придбання продукції.

Додатково повідомляємо, що ситуація з захворюваності на ботулізм в Україні характеризується, як небезпечна. Основною характеристикою ботулізму є важкий перебіг хвороби. Так, з початку року в Україні захворіло102 дорослих та 3 дитини.

У разі появи симптомів захворювання (таких як болі в животі, загальна слабкість, затуманення зору, двоїння предметів, порушення мови і ковтання) необхідно обов’язково звертатися за медичною допомогою до лікаря. Результат захворювання залежить від того, наскільки своєчасно і в якому обсязі хворому було надано медичну допомогу. Бажано зберегти залишки підозрілої продукції для проведення лабораторного дослідження на ботулізм.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram. ​