Новини

Назад

Інформація щодо епідситуації в Маріуполі

24 січня 2019, 14:37
674
Медицина

Маріупольська міська філія ДУ «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» інформує про стан епідемічної ситуації по захворюваності на грип, гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ) та на кір в Маріуполі на 4 тижні 2019 року.

Поточного тижня, з 17 по 23 січня, в Маріуполі захворіли на ГРВІ та грип 2038 осіб, в тому числі у 8 хворих дітей при надходженні до стаціонару встановлено попередній діагноз «грип».

Захворюваність в порівнянні з попереднім тижнем зросла на 10,9%, інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення склав - 432,7, що нижче епідемічного порогу на 14,5%.

Згідно з даними Центру громадського здоров'я України, на попередньому тижні показник захворюваності на ГРВІ та грип становив - 498,6, що перевищує рівень захворюваності по Маріуполю на 27,8%.

У віковій структурі захворілих на ГРВІ 59,7% (1216 випадків) становлять діти у віці від 0 до 17 років. У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність серед дитячого населення зросла на 24,3%, при зниженні показників захворюваності серед дорослих на 4,4%.

Триває зростання захворюваності на ГРВІ серед школярів. Поточного тижня він виріс на 29,4%. У зв'язку з цим, департаментом освіти Маріупольської міськради призупинено навчальний процес в 40 класах.

Госпіталізовано в стаціонарні відділення ЛПУ міста 43 хворих (2,1% від загального числа хворих), в тому числі 8 дітей госпіталізовані у третю інфекційне відділення КУ «ГБ №4» з діагнозом «грип».

За результатами вірусологічних досліджень матеріалу від хворих з діагнозом ГРВІ, грип проведених фахівцями вірусологічної лабораторії нашої установи, у 4х хворих лабораторно підтверджено грип типу «А».

Продовжує залишатися напруженою епідситуація в місті по захворюваності на кір. Останнього тижня зареєстровано 40 випадків кору, з них захворіло дітей у віці до 17 років - 28 (70%), дорослих - 12.

Серед дітей, які відвідують дитячі дошкільні установи, зареєстровано 3 випадки захворювання, серед школярів - 5. Групових випадків кору в організованих колективах міста не зареєстровано. За всім колективам, де зареєстрований випадок кору проводиться комплекс протиепідемічних заходів, спрямований на локалізацію епідситуації, недопущення поширення інфекції серед спілкувалися.

Всього за тиждень госпіталізовано в інфекційні стаціонари ЛПУ - 32 хворих. Хворих з тяжким перебігом захворювання не з'являлися.

Спочатку 2019 року кількість хворих на кір в Маріуполі кількість склала 123 людини

(65 дітей і 58 дорослих), з них: 45 жителів Центрального, 44 - Кальміуського, 30 -Лівобережного і 4 -Приморського районів.

Слід зазначити, що 23 хворі дитини (які повинні бути щеплені за віком, згідно з календарем щеплень) взагалі не мають щеплень проти кору, а 14 мають тільки одне щеплення, 81% хворих на кір дорослих не мають відомостей про щеплення. Низький відсоток імунного прошарку прищепленності населення проти кору є основною причиною високого рівня захворюваності.

Від кору немає ліків, а єдиний спосіб уберегтися від інфекції - зробити щеплення. У всіх медзакладах міста є вакцина «Пріорікс» бельгійського виробництва.

Продовжують реєструватися випадки, коли батьки ведуть хворих дітей, з явними ознаками кору, на прийом до поліклініки.

Тому, повторно звертаємося до батьків, якщо у дитини висока температура, катаральні явища, з'явився висип на тілі, не ведіть дитину до поліклініки, цим ви піддаєте ризику зараження дітей і дорослих, які знаходяться в оточенні.