Новини

Назад

"Доступне житло". Молодь зможе придбати житло в співфінансуванні з містом

09 жовтня 2020, 15:00
4883
Сесії міської ради

В ході засідання сесії міської ради депутати затвердили програму «Доступне житло». Вона надає можливість молоді придбати житло за програмою співфінансування з містом. Також оформити кредит за максимально зниженою кредитною ставкою в 3% строком до 20 років.

«Ми популяризуємо важливі робочі професії. Підкреслюємо значимість праці педагогів і медиків. Нам потрібна креативна і талановита молодь, яка "зв'яже" своє майбутнє з Маріуполем. Перед затвердженням, ми рік обговорювали дану програму з молоддю, намагаючись знайти максимально зручний для неї варіант»,

- підкреслив міський голова Вадим Бойченко.

Міська програма «Доступне житло» розрахована на два напрямки. Перше - забезпечення житлом працівників бюджетних сфер міста і комунальних підприємств. Учаснику програми необхідно виконати три умови: бути співробітником вищевказаних підприємств; в подальшому працювати на них не менше 10 років; сплатити початковий внесок за купівлю житла в розмірі 3% від його вартості. В даному випадку сума кредитування буде розраховуватися таким чином: 40% - оплачує бюджет міста, 3% - оплачує маріуполець, 57% - тіло кредиту, на яке нараховується пільгова ставка - 3%. Кредит можна оформити на максимальний термін - 20 років.

За словами директора департаменту по роботі з активами Світлани Штенди, пріоритетними для оформлення програми «Доступне житло» є професії, в яких місто має гостру потребу: електромонтер, водій категорії Д, водій спецтехніки, слюсар-ремонтник, архітектор, ландшафтний дизайнер, дендролог, працівники сфер освіти і медицини.

Друге - забезпечення житлом молоді. Учасникам програми необхідно виконати дві умови: сплатити початковий внесок за купівлю житла в розмірі 3% від його вартості; вік учасника не повинен перевищувати 35 років. Кредит можна оформити на максимальний термін - 20 років. Учасниками можуть бути, як одинокі молоді особи, так і молоді сім'ї.

«Фінансування державою програми «Доступне житло» призупинено на території всієї України. У свою чергу, муніципалітет Маріуполя розробив власну цільову Програму щодо забезпечення житлом городян. На сьогодні кредитна ставка МБУ становить 6%. Місто готове знизити її в два рази. Програма розрахована на 5 років», - розповіла Світлана Штенда.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.