Новини

Назад

До Дня юриста: мудра жінка, відповідальний депутат, грамотний юрист - Ірина Чомаєва працює в нинішній каденції Маріупольської міської ради

08 жовтня 2017, 17:44
1546
Суспільство, Діяльність депутатського корпусу

В діючій депутатській каденції працюють фахівці з різних галузей життєдіяльності. Юридичну освіту в свій час отримали сім депутатів міськради.

Володимир Яковенко з 1987 по 1992 рік навчався в Національній Харківській Юридичній академії ім. Ярослава Мудрого, отримав спеціальність юриста-правознавця.

Максим Бородін з 1995 року по 2001 рік навчався в Маріупольському гуманітарному інституті на спеціальності Правознавство. Отримав кваліфікацію "Юрист".

Андрій Федай в 2012 році закінчив Національний університет "Харківська юридична академія ім. Ярослава Мудрого" за спеціальністю Правознавство.

Кирило Папакиця в 2014 році закінчив Маріупольський державний університет за спеціальністю Правознавство, отримав кваліфікацію "Спеціаліст з права".

Владислав Мірошниченко в 2015 році закінчив 4 курс Бердянського інституту економіки і права за спеціальністю Правознавство.

Роман Амелякін з 2011 по 2015 рік навчався в Харківському Національному університеті внутрішніх справ на спеціальності Юрист-правознавець. За підсумками навчання отримав диплом з відзнакою за кваліфікацією "Юрист".

Юридична освіта є і у депутата Ірини Чомаєвої.

Майбутній начальник юридичного відділу комбінату ім.Ілліча, депутат Маріупольської міськради Ірина Чомаєва народилася в Маріуполі 24 листопада 1964 року. Гороскоп характеризує особистостей, які  народилися в цей день як вольових, рішучих, наполегливих, таких, що незмінно займають гідне місце в житті. Наша героїня підтверджує, що її життєве кредо - "Налаштуйся на краще і ніколи не здавайся!". З таким настроєм вона і йде по життю.

Найбільше дитяче бажання Ірини - мати бабусю і дідуся, до яких вона могла б приїжджати на канікули, як це робили інші діти. Але війна не залишила дівчинці такої можливості. Вона розповідає: "Моя мама народилася в 1942 році під Сталінградом, її батьки загинули в Велику вітчизняну війну. Вона виховувалася в дитячому будинку. З боку батька також не залишилося нікого з його батьків".

Уже в дорослому житті Ірина мріє, що коли-небудь на нашій Землі запанує мир і справедливість: "Зараз, коли я вже давно виросла, і, дивлячись на те, що відбувається навколо, хочеться вірити в те, що настане час, коли людство одумається і припинить ці нескінченні війни, боротьбу за владу і вплив, і почне щось робити для того, щоб життя на Землі будувалося за принципом гармонії з усім оточуючим. Хоча зараз це сприймається як утопія. Але на те це і мрія, а не просто плани на майбутнє".

Ірина Чомаєва ще з дитинства мала загострене почуття справедливості. Вона поділилася шкільними спогадами: "Ще в дитинстві, десь в 7 або 8 класі, ми писали твір в школі на тему:" Ким я хочу стати". Я вже тоді написала, що хочу стати юристом. Я вважала, що саме ця професія допоможе мені в майбутньому, якщо виникне необхідність у відновленні справедливості".

Сказано - зроблено. В 1988 році Ірина закінчила Державний університет ім. Суслова за спеціальністю Правознавство. Отримала кваліфікацію "Юрист". З 1992 року обіймала юридичні посади на підприємствах Маріуполя. За цей час пройшла трудовий шлях від юрисконсульта до начальника відділу з правового забезпечення. Цікавим для себе вважає досвід роботи з вироблення правової позиції комбінату і підготовки пояснень для Конституційного суду України: "Для юриста справи, з якими він стикається, запам'ятовуються за принципом їх незвичайності. Такою справою для мене було, коли в Конституційному суді України розглядалося подання 47 народних депутатів про відповідність Конституції України Закону України "Про особливості приватизації пакета акцій, який належить державі в статутному фонді ВАТ" ММК ім.Ілліча ". І хоча я не брала участь в безпосередньому слуханні цієї справи в Конституційному суді України, але брала участь у виробленні правової позиції та підготовці пояснень. Це було цікаво для мене, як для юриста".

Зараз, маючи понад 25 років юридичного стажу, Ірина Чомаєва висловлює особисту думку, що законотворчість в Україні має максимально працювати для жителів: "Щорічно приймається величезна кількість законів, не кажучи вже про підзаконні нормативні акти. За інформацією, яку повідомив глава Верховної Ради Андрій Парубій , в 2016 році було прийнято 224 закони, в цьому році їх буде не менше. Хочеться, щоб кожен з них давав позитивні моменти конкретному громадянину України", - зазначає депутат.

Саме для того, щоб мати можливість допомагати людям, Ірина Чомаєва вирішила стати депутатом міської ради. За її словами, у неї було і є бажання зробити щось корисне хоча б на рівні міста. Це її перша депутатська каденція. Вона головує в постійній комісії міськради з питань будівництва, архітектури та землекористування.

Депутат, секретар постійної комісії Світлана Ситник характеризує Ірину Чомаєву, як кваліфікованого фахівця та чуйну людину: "На будь-які свої звернення я завжди отримую оперативну і компетентну допомогу. При цьому вона конструктивно вибудовує свої поправки, вказує на конкретні статті закону і дає потрібні посилання, акцентує увагу на важливих моментах. Ніколи не відкладає роботу на потім, робить все швидко і юридично грамотно. На засіданнях комісій, на сесіях кваліфіковано розставляє всі крапки в земельних питаннях, аргументує свої рішення. Як людина - дуже уважна, готова завжди почути, незважаючи на свою зайнятість".

Про те, як вдається поєднувати дві відповідальні посади - депутата міськради і начальника відділу юридичного управління, Ірина мудро відповідає: "Взявся за гуж, не говори, що не дуж". Від роботи, якої ніколи не було мало, враховуючи масштаби комбінату, ніхто не звільняв. Ірина Анатоліївна встигає все охопити завдяки злагодженим колективам комбінату, колегам-депутатам, команді, яка зараз працює в міськраді та її виконавчих органах. "Мені в житті щастить на хороших людей", - відзначає вона.

Небайдужі люди підтримували і допомагали Ірині у важких ситуаціях. Про це вона розмірковує: "У кожної людини в житті є свої труднощі. І ті, з якими стикається людина, іншому такими зовсім не здадуться. Скажу тільки, що я рано залишилася без батьків, з маленьким сином. Але мені в житті завжди зустрічалися на шляху хороші люди, спілкування з якими допомагало в житті".

Сама Ірина вважає, що найголовніше в житті - завжди залишатися людиною. За її словами, поваги гідні люди, які зберігають в собі людяність і здатність протистояти будь-яким життєвим труднощам. Від кожного, слідуючи мудрості Сократа "Ніхто тобі не друг, ніхто тобі не ворог, але кожна людина тобі вчитель", вона бере свій урок: "Будь-яка людина, що зустрічається на життєвому шляху, вчить чогось. Один - як слід чинити в житті , інший - навпаки".

Для Ірини Чомаєвої, як для юриста, дороговказним є прислів'я, що бере початок з римського права "Dura lex, sed lex" - "Суворий закон, але закон". Вона вважає, що справедливість, символ Феміди, полягає саме в цих словах.

Ірина-депутат прагне змінити життя міста на краще: "Багато чого робиться, а буде зроблено ще більше, з огляду на ту стратегію з розвитку нашого міста, яка була прийнята на XIX сесії Маріупольської міської ради", - впевнено повідомляє героїня.

В чеховському вислові йдеться: "В людині все має бути прекрасним: і обличчя, і одяг, і душа, і думки". На засіданнях депутатських комісій Ірина сувора та стримана, в спілкуванні зважує кожне слово. Добре виглядає, і це, безсумнівно, притягує. Розумна, начитана - як зізнається сама депутат, рідкісні хвилини вільного часу присвячує читанню та вивченню іноземних мов. Всі ці риси гармонійно поєднуються в нашій героїні.