Новини

Назад

Детінізація економіки: у Маріуполі проходить інспекційна кампанія

25 лютого 2020, 12:51
739
Суспільство, Економіка

З 10 лютого у Маріуполі проходить інспекційна кампанія, в ході якої планується перевірити близько 500 роботодавців міста. Уже інспектори праці Маріупольської міської ради та ГУ Держпраці в Донецькій області проінспектували близько 40 підприємців і встановили дев'ять порушень вимог порядку офіційного працевлаштування. Заходи проходять в рамках виконання доручення Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука щодо детінізації зайнятості.

Критерії, за якими проводиться відбір роботодавців для проведення інспекційних відвідувань, визначаються на підставі даних державних реєстрів, звітності, а також звернень працівників, щодо яких роботодавець порушив трудові зобов'язання.

Варто відзначити, Законом України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» від 12.12.2019 № 378-их, який вступив в силу 02 лютого 2020 року, внесено зміни до статті 265 Кодексу законів про працю України, якими дещо зменшений розмір фінансової санкції за порушення законодавства про працю.

Так, фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, виплата заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ та податків, тягне за собою штраф у десятому розмірі мінімальної заробітної плати (47, 230 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, а до юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку I-III груп, застосовується попередження.

У разі вчинення вище певних порушень повторно протягом двох років з дня виявлення порушення передбачена відповідальність - в 30 кратному розмірі мінімальної заробітної плати (141 690 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

У той же час, до порушників - платниками єдиного податку I-III груп, інспектора праці почали застосовувати адміністративну відповідальність, це 8 500-17 000 грн. за кожне порушення, а якщо виявлено повторне порушення в 34 тис грн.

Також, з метою реалізації зазначеного доручення, Уряд України планує збільшити кількість інспекторів праці на території держави на 1200 людей, і спростити процедуру проведення інспектування.

У зв'язку із зазначеним, інспектори праці Маріупольської міської ради та ГУ Держпраці в Донецькій області в черговий раз звертається до роботодавців із закликом оформити трудові відносини з працівниками, і не допускати інших порушень вимог трудового законодавства.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.