Маріупольське міське управління Головного управління Держспоживслужби в Донецькій області попереджає про небезпеку покупки або вживанні консервованої або рибної продукції, виробленої в домашніх умовах без маркування або позначки терміну придатності.
Ботулізм - це харчове отруєння, що виникає при вживанні їжі, що містить мікробну отруту - ботулотоксин. Найчастіше захворювання пов'язане з вживанням в'яленої, копченої риби або консервованої продукції (гриби, м'ясо і риба), виробленої в домашніх умовах або придбаної в місцях несанкціонованої торгівлі.
Дана продукція, найчастіше, готується без дотримання технологічних і санітарних вимог. Як правило, не витримані санітарні режими підготовки сировини. В результаті, в готових стравах зберігається середовище сприятливе для проживання і розмноження хвороботворних мікробів. При цьому зовнішніх ознак наявності ботулотоксину в таких продуктах немає.
З початку року в Україні захворіло 102 дорослих і троє дітей, в чотирьох випадках з летальним результатом. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, пов'язаних з вживання рибної та консервованої продукції (гриби), виробленої в домашніх умовах.
За інформацією Держспоживслужби, у Маріуполі 10 січня зареєстрований випадок захворювання на ботулізм. Потерпілий вживав в їжу консервовані гриби домашнього приготування, придбані в місці несанкціонованої торгівлі біля ринку «Кальміуський». Всього вживали гриби чотири людини, постраждали - двоє. Другий потерпілий, до прояву ознак захворювання, виїхав за межі України, де також знаходиться на лікуванні.
В організмі людини ботулотоксин діє на органи травлення, клітини центральної нервової системи, головного мозку і серцевий м'яз. Інкубаційний період триває від кількох годин до 7 діб, в залежності від початкової дози токсину. Чим коротший інкубаційний період, тим важче захворювання. Випадки з коротким інкубаційним періодом часто закінчуються летально.
Поряд із загальними симптомами - слабкість, головний біль, запаморочення, болі в області живота, нудота, блювота, пронос - з'являються і специфічні для ботулізму симптоми:
- порушення зору
- расплівчатість і двоїння предметів
- обмеження рухів очних яблук, опущення верхньої повіки
- порушення ковтання
- гугнявий голос, нерозбірлива мова, афонія
- парез м'язів обличчя
- параліч глоткової мускулатури і мускулатури м'якого піднебіння
- розлад дихання
- повна відмова всієї нервової системи
Держспоживслужба закликає маріупольців бути пильними і утриматися від покупки консервованої або рибної продукції домашнього виробництва.