Новини

Назад

Ботулізм: ознаки хвороби та особливості профілактики

14 грудня 2019, 15:42
576
Медицина

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів.

Для того, щоб вберегтися від ботулізму слід уникати споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консерв;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Лікарі попереджають, що симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

За найменшої підозри на ботулізм треба негайно звертатися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.