Новини

Назад

Антон Тельбізов: «« Громадський бюджет» для мене надійний помічник в реалізації самих амбітних творчих проектів»

28 серпня 2019, 17:42
1090
Суспільство, Культура, Громадський бюджет

Знайомтеся! Антон Тельбізов - режисер народного театру «Театроманія». Маріупольці добре знають Антона, адже саме з його приходом до Палацу культури «Молодіжний» почалася історія одного з найяскравіших театрів сучасності. Постановки «Театроманіі» піднімають актуальні соціально-значущі проблеми і з кожним роком кількість його глядачів зростає. Вистави збирають аншлаги не тільки в Маріуполі. Театр гастролює по Україні, займає перші місця в національних фестивалях і навіть брав участь в престижному «Гогольфест». За допомогою «Громадського бюджету» Антон втілив в життя сміливий проект - «Вибір за тобою». Він реалізував його за Програмою малих грантів сприяння розвитку культури, спорту, молодіжної політики та туризму.

Антон з радістю ділиться своїми враженнями від участі в «Громадському бюджеті»:
 
# мрій

У минулому році маріупольці познайомилися з проектом - «Вибір за тобою». Він знайшов відгук серед глядачів, тому що підкорив їх своєю новизною, оригінальністю і імпульсом емоцій, які викликає. Через статуї-трансформери ми підняли соціально-значимі аспекти життя.

Ідея створити оригінальну театралізовану арт-виставку виникла три роки тому. Як режисер, я завжди звертаю увагу на гострі проблеми сучасності. І довго думав, як максимально доступно, але при цьому епатажно донести їх глядачеві. Щоб не просто розповісти, а змусити замислитися. Саме в процесі цих роздумів і народилася ідея арт-виставки «Вибір за тобою». Вона мене не покидала і з кожним роком обростала новими деталями, які приходили разом з театральним досвідом.

На реалізацію задуманого було потрібно не тільки бажання, наявність класної команди однодумців, але і фінансування.
 
# обирай

Я почав шукати можливості для втілення в життя унікального для Маріуполя і України проекту. Її дав - «Громадський бюджет»! Я радий, що в нашому місті є така програма підтримки ініціатив жителів. Це нові можливості в реалізації найсміливіших ідей. Я приєднався до неї. У найкоротші терміни був написаний проект і подана заявка на участь. Потім - передпрем'єрний показ на потенційній локації і довгоочікувана перемога. На втілення мрії ми виграли грант в розмірі близько 100 тисяч гривень. Ми направили їх на придбання костюмів, оформлення декорацій, сюжетне наповнення, музичний та технічний супровід.

У жовтні ми «відкрили завісу» перед глядачами ....
 
# реалізуй

Підготовка до презентації проекту зайняла близько 1,5 місяців. Розробили унікальний концепт динамічною арт-виставки. Глядачам були представлені 13 «живих» статуй, кожна з яких виконувала певний алгоритм дій під музичний і віршований супровід. Авторські тексти були написані мною і Марією Кутняковою. Актори, задіяні в постановці, намагалися максимально гостро продемонструвати глядачам те, про що в суспільстві звикли замовчувати. Тут кожен міг віч-на-віч зустрітися з викликами сучасності. Серед них - наркоманія, куріння, гендерна нерівність, насильство, духовна бідність, жадібність і дискримінація. Основна мета - підвести глядача до розуміння і прийняття світу. Навчити дивитися на нього «без фільтрів». Не замовчувати проблеми, а шукати спільні шляхи їх вирішення.

Наша виставка викликала море емоцій і точно нікого не залишила байдужим. Секрет в нашій активній позиції. У театральному мистецтві є таке поняття, як надзавдання. Якщо ми змусили людину думати, протестувати, аналізувати - то ми виконали її на всі 100. Як результат - ми отримали зворотний зв'язок від мешканців. У відповідь на їх запит наша арт-виставка «Вибір за тобою» була представлена ​​за неповний рік більше 10 разів. Її показували в підземеллі ДК «Молодіжний», на базі культурно-туристичного центру «Вежа» та навіть в рамках міжнародного фестивалю сучасного мистецтва «Гогольфест». У планах показати її всій Україні.
 
# міняй

Для мене «Громадський бюджет» - надійний помічник в реалізації ідей. Планую на наступний рік втілити з його допомогою ще один цікавий проект, а саме діджіталізованний спектакль за мотивами класичної повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Це буде сучасна постановка з використанням нео-технологій. Її мета - показати, що класика може бути цікавою і актуальною для молоді.
Беріть участь в програмі «Громадського бюджету»! З кожним реалізованим проектом ми створюємо Маріуполь нашої мрії - цікавий, креативний і сучасний.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.