Новини

Назад

80-ті роковини: у Агробазі вшанували пам'ять жертв нацизму

26 жовтня 2021, 16:56
585
Суспільство

Сьогодні у селищі Агробаза відбулося покладання квітів до меморіального комплексу «Менора». Тут 80 років тому було розстріляно понад 16 тисяч маріупольців, переважно єврейської національності. Вшанував пам'ять загиблих міський голова Вадим Бойченко.

Мер наголосив, що наш обов’язок – зберігати пам'ять про ті страшні події, передавати її нашим дітям та онукам.

«Ми не можемо повернути загублені життя. Але ми повинні пам'ятати і вшановувати пам'ять жертв Бабиного Яру та Агробази, жертв Голокосту та Другої світової війни. Це не  повинно повторитися знов», - наголосив Вадим Бойченко.

За словами голови єврейської громади Маріуполя, рабин Менахема Мендела Коена, у жовтні 1941 року німецьки окупанти розстріляли 9 тисяч євреїв. Всього на Агробазі було вбито близько 16 тисяч маріупольців. Вижити вдалося одиницям.

«Сьогодні пам'ять про це живе у єврейській громаді. Я знаю молодих людей, які ніби самі пережили це. Оскільки вдома про це говорили, розповідали. Вони всі росли на цих історіях», - сказав він.

Борис Свірський прийшов покласти квіти оскільки тут розстріляли його бабусю, дідуся та дядька. Його батьку вдалося вижити завдяки тому, що він пішов на фронт добровольцем. Коли повернувся, то дізнався що батьки були розстріляні. Все це він розповів своєму синові.

 Вадим Бойченко зазначив про необхідність розглянути можливість створити музей під відкритим небом на місці розстрілів. Він має показати весь масштаб трагедії, у першу чергу -  для підростаючого покоління.