Новини

Назад

Маріуполь презентував свої напрацювання у питаннях захисту нових мешканців та обговорив проблеми з народними депутатами України (ФОТОРЕПОРТАЖ)

21 жовтня 2019, 18:23
709
Діяльність депутатського корпусу

Сьогодні в місті працювали представники Комітету Верховної ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

 Офіційна делегація відвідала одразу декілька локацій, аби провести виїзду нараду, поспілкуватися з переселенцями та отримати зворотній зв’язок, які проекти та програми реалізовані у Маріуполі, потребують державної підтримки.

Представники комітету відвідали Широкіне. Потім ознайомилися з діяльністю Лівобережного районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, де надаються сучасні сервіси родинам, які через збройний конфлікт покинули свої домівки. Там вони поспілкувалися з переселенцями, мешканцями Шірокіного та обговорили проблеми, з якими люди стикаються щодня. 

Далі переїхали до гуртожитку для нових маріупольців. Заступник міського голови Маріуполя Михайло Івченко зазначив, що вкрай важливо повернутися до бальної системи видачі житла переселенцям та іншим пільговим категоріям людей. Бо це дозволить визначити пріоритетність забезпечення житлом. «Ми готові до будівництва нових будинків, в нас є приміщення під реконструкцію. Але ми сподіваємося на державну фінансову підтримку в цьому питанні. За умови фінансування, або якщо знову почне діяти програма 50 на 50 на рівні держави, Маріуполь за 5 років повністю забезпечить житлом всіх переселенців», - зауважив Івченко.  

Наступна локація, яку відвідали представники Комітету – Кардіосудинний центр. Новий, сучасний медичний заклад, де пацієнтам надають кваліфіковану допомогу також потребує державної підтримки.  Тут рятують життя передовими методами, роблять дуже складні операції. «Наразі дуже відчувається брак коштів на лікування переселенців, місто потребує компенсації цих витрат від держави. Окрім цього, державного фінансування на придбання спеціальних матеріалів для проведення операцій – замало», - розповідає заступник міського голови Маріуполя Ксенія Сухова. 

Як зазначив секретар міської ради Маріуполя Степан Махсма, увага парламентаріїв до Маріуполя, та до питання соцзахисту тимчасово переміщених осіб, дуже важливе для нашого регіону. Треба домогтися прийняття закону, який би передбачав компенсації за втрачене майно під час бойових дій та виплати родинам загиблих. 

«Ми підготували низку питань для народних депутатів та членів Комітету, щоб вони втілили їх у законодавчі акти. По-перше, нас дуже цікавить державна програма будування житла. Усі свої пропозиції ми підготували у письмовому вигляді для Комітету, сьогодні передали та будемо чекати на зворотній зв’язок», - зазначив секретар міської ради Степан Махсма.

Члени Комітету будуть працювати кілька днів в Донецькій області. Розпочали з Маріуполя, бо це місто має великий вдалий досвід та чи не найбільше прийняло нових мешканців.