Новини

Назад

За вихідні декларацію з лікарем підписали понад 1000 маріупольців

25 березня 2019, 17:46
756
Медицина

За минулі вихідні маріупольці підписали 1162 декларації з лікарями Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Всього їх заключили понад 63% маріупольців. Таким чином, за обсягом населення, що заключило декларацію з лікарем, Маріуполь вийшов на дев'яте місце по Україні.

Програма «Обери лікаря» діє вже майже рік - з 1 квітня 2018 року. За цей час 292 444 маріупольців заключили медичні декларації. Про це розповіла директор департаменту охорони здоров’я міськради Світлана Макарова. 

Згідно з медичною реформою всі пацієнти, які не підписали декларацію з сімейним лікарем, зараз занесені в так званий «червоний список», а ті, які підписали - у «зелений список». На сайті Міністерства охорони здоров'я України розміщено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» згідно з яким фінансування «червоного списку» припиняється з 1 квітня 2019 року.

«Зелений список» передбачає отримання пацієнтами гарантовано безкоштовного пакету медичних послуг первинного рівня. А саме: динамічний нагляд за станом пацієнта, аналіз крові на цукор, загальний аналіз крові або сечі, тест на ВІЧ або туберкульоз, флюорографія, профілактичні щеплення.  Безкоштовно надається 54 діагностичних обстеження, лікування та профілактика найбільш поширених захворювань. Виписка медикаментів і предметів медичного призначення на пільгових умовах. Безкоштовно надається невідкладна та паліативна допомога. Оформлюють видачу меддокументації (лікарняні листи, довідки, направлення, виписки). Також безкоштовними є витратні матеріали, такі як: вата, спирт, рукавички тощо.

У зв'язку з можливим припиненням дії «червоного списку» з 1 квітня 2019 року, прийнято рішення: для надання можливості оформлення декларацій з лікарями КНП «Центри первинної медико-санітарної допомоги №1,2, 3, 4, 5» працюватимуть у вихідні дні - 30,31 березня - з 8:00 до 20:00.