Новини

Назад

Медицина для соціально-незахищених громадян: депутати розглянули забезпечення пільговиків лікарськими засобами та дієтичними харчовими наборами (ФОТОРЕПОРТАЖ)

13 грудня 2018, 16:26
852
Діяльність депутатського корпусу

Директор департаменту охорони здоров'я міської ради Світлана Макарова презентувала на постійних комісіях проект Програми забезпечення пільгових категорій громадян лікарськими засобами, виробами медичного призначення та дієтичними харчовими продуктами на 2019 - 2022 роки.

Як зазначила доповідач, ця Програма спрямована на підвищення доступності окремих груп населення та деяких категорій хворих для проведення якісного безперебійного лікування та реабілітації, шляхом забезпечення їх пільговими лікарськими препаратами, медичними виробами, технічними засобами реабілітації. "Упродовж останніх років витрати, пов'язані з відпуском ліків на пільгових умовах та придбання їх, а також медичних засобів й продуктів спеціального харчування, фінансувалося за рахунок державних субвенцій місцевого бюджету. У зв'язку з проведенням автономізації лікувальних установ, з 4 кварталу цього року ЦПМСД №1 - 5 фінансуються за рахунок засобів Національної служби здоров'я України", - повідомила Світлана Макарова. І додала, що згідно законодавства, ці гроші не можуть бути витрачені на відшкодування витрат, пов'язаних з реалізацією ліків із аптек на пільгових умовах, а також на придбання засобів медичного призначення, технічних засобів реабілітації та спеціальних харчових дієтичних продуктів.

Згідно з Програмою, буде складено реєстр осіб пільгових категорій, котрі потребують лікарських препаратів, засобів реабілітації й дієтичного харчування. На реалізацію усіх заходів Програми передбачено виділення з місцевого бюджету понад 8 мільйонів гривен.

Забезпечувати пільговиків усіма засобами, вказаними у цьому документі, будуть центри первинної медико-санітарної допомоги.

"Ми чекаємо, що це дозволить підвищити доступність пільгових категорій пацієнтів та поліпшити якість їх обслуговування. А також дозволить скоротити поширення захворювань, у тому числі, соціально значимих", - відмітила доповідач.

Остаточне слово у цьому питанні скажуть депутати на пленарному засіданні.