Новини

Назад

Маріуполь вивчає програму адаптації переселенців колег з Балкан (ФОТО)

08 листопада 2018, 19:22
1038
Діяльність депутатського корпусу

Секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма у складі української делегації з ознайомчим візитом відвідав Балкани. Поїздка організована в межах проекту «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень».

Така можливість з'явилася завдяки тому, що Україна є членом Ради Європи. Представники Верховної Ради, апарату Президента, різних міністерств, місцевих рад поїхали в передмістя Подгориці. 

Делегація побачила, яке житло там уряд надає людям, які через військовий конфлікт були змушені залишити свої будинки. Вирішувати питання адаптації переселенців допомагають Міжнародні банки безоплатним кредитуванням. На ці цілі Подгориця отримала 34 мільйони євро. 

«Спочатку Подгориця побудувала для таких сімей окремі квартали. Такий підхід сприяв погіршенню ситуації з адаптацією цих громадян у нових умовах. Маріуполь пішов іншим шляхом. Ми розселяємо людей серед місцевих жителів. Тільки якщо Балканські країни вирішують ці питання за допомогою Міжнародного донорства, то ми поки всі фінансові складності закриваємо самі. Практика показує, що Україна не впорається без зовнішньої підтримки», - зазначив Степан Махсма.

Уже 25 років Балкани потерпають від збройного конфлікту, і тільки 5 років як у них почала діяти програма підтримки переміщених осіб. Наразі їм вдалося забезпечити житлом 15% сімей.

Степан Махсма розповідає, що попереду ще два робочих дні в Боснії. Програма насичена навчальними івентами. Під час візиту делегація познайомиться з програмами соціального захисту переселенців, з реалізацією житлових проектів, дізнається про функціонування місць компактного поселення мігрантів, розглянуть приклади співпраці державних і недержавних організацій в цьому питанні. 

«Те, що в складі нашої делегації присутні представники всіх вертикалей влади: від центральної до муніципалітетів, дасть можливість чітко побудувати роботу в цьому напрямку в Україні. Щоб кожен розумів свою зону відповідальності та реальні можливості допомоги нашим громадянам», - підсумував секретар Маріупольської міськради.