Новини

Назад

Нелегальне працевлаштування: поради офіційно непрацевлаштованим працівникам та застереження «недбайливим» роботодавцям

14 вересня 2018, 15:18
778
Економіка

Маріупольська міська рада повідомляє працівникам, яких працедавці відмовляються оформляти офіційно, що довести факт трудових відносин можливо в судовому порядку.

На теперішній час, у зв’язку із проведеною «Пенсійною реформою», багато громадян при оформленні пенсійних виплат залишились без страхового стажу, хоча мали трудові правовідносини та працювали на роботодавця, але без офіційного оформлення.

З метою надання консультативної допомоги зазначеній категорії громадян, а також громадянам, які в майбутньому мають бажання оформити пенсію, нижче описуємо кроки, які необхідно зробити для підтвердження страхового стажу.

Зазначений механізм передбачає розгляд трудових спорів працівників про оформлення трудових відносин в судовому порядку в разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи.

Для захисту своїх прав працівнику необхідно надати до суду позовну заяву, в який вказати:

  • період роботи, посаду (професію), по якій він був залучений до роботи;
  • безпосередню роботу, яку працівник виконував;
  • якому в процесі виконання роботи був підпорядкований;
  • який режим роботи і тривалість робочого часу була визначена роботодавцем;
  • відзначити факт не внесення запису в трудову книжку про прийом на роботу;
  • вимагати від суду визнати відносини між працівником і роботодавцем трудовими;
  • зобов'язати роботодавця внести запис про роботу в трудову книжку, виплатити заробітну плату.

 При винесенні рішення про оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, орган, який розглядає трудовий спір відповідно до ст. 235 КЗпП, одночасно приймає рішення:

- про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати в розмірі не нижчому від середньої заробітної плати по відповідному виду економічної діяльності в регіоні, без урахування фактично виплаченої заробітної плати,

- про нарахування та сплату відповідно до законодавства ПДФО та ЄСВ за встановлений період роботи.

 Таким чином, роботодавці, які не оформлюють своїх працівників офіційно, повинні враховувати, що  у разі винесення рішення по трудовому спору на користь працівника, вони отримують величезний штраф (111 690 грн. за одного працівника), і повинні виплатити йому заробітну плату в розмірі не нижчого від середньої заробітної плати по відповідному виду економічної діяльності в регіоні без урахування фактично виплаченої заробітної плати, а також, перерахувати до бюджету, передбачені законодавством  податки за весь період роботи працівника.