Новини

Назад

Степан Махсма: Використовуючи досвід Грузії, ми вирішимо проблему житла для переселенців нашого регіону (ФОТО)

02 лютого 2018, 17:14
1058
Діяльність депутатського корпусу

Секретар ради повернувся з відрядження, де в складі української делегації знайомився з досвідом Грузії із забезпечення житлом переселенців.

«Маріуполь зіткнувся з низкою проблем щодо забезпечення житлом та адаптацією внутрішньо-переміщених осіб. Щоб якісно організувати цей процес і уникнути помилок, вирішили звернутися до досвіду грузинських колег », - говорить Степан Махсма. Тривалий час грузинський уряд не вживав заходів, вважаючи, що незабаром військовий конфлікт вирішиться і все повернеться на свої місця. Але цього не сталося. Грузія змушена була адаптуватися і створювати умови для існування людям, які залишили свої домівки.

«Ми не припускаємося помилок своїх колег. Міський голова Вадим Бойченко чітко визначив ставлення до переселенців - це повноправні мешканці нашого міста, нові кадри, які з радістю готові працювати на маріупольських підприємствах, розвиваючи наше місто», - підкреслює секретар ради. Маріуполь також не піде шляхом Грузії, де створено окремі мікрорайони для таких жителів. Як зазначив Степан Махсма, це не дозволить людям адаптуватися і відчувати себе повноправними членами соціуму.

Вивчаючи досвід грузинських управлінців, вдалося виділити кілька позитивних моментів, зокрема, створення мікропрограм для підтримки переселенців, залучаючи міжнародних донорів. За таким принципом Маріуполь планує розробити житлову програму з максимальним урахуванням інтересів родин-переселенців. Міська влада зацікавлена в тому, щоб люди отримали такі умови проживання, які мали вдома. Якщо це був приватний сектор, то і тут сім'я повинна отримати свій будинок.

 «Маріуполь ставить перед собою амбітні цілі: адаптувати нових жителів, надати їм гідні умови праці, освіти і повноцінного розвитку», - підсумував Степан Махсма.