Новини

Назад

У МДУ підбили підсумки фотоконкурсу щорічного заходу "Дні греків Приазов'я"

21 листопада 2017, 17:25
1333
Суспільство, Діяльність депутатського корпусу

Сьогодні у Маріупольському державному університеті на факультеті грецької філології і перекладу почав роботу п'ятий щорічний тематичний цикл заходів "Дні греків Приазов'я", організований кафедрою грецької філології і перекладу.

Завідуюча кафедрою грецької філології і перекладу Маріупольського державного університету Юлія Жарикова повідомила, що тематична спрямованість "Днів греків Приазов'я" щороку розширюється. "Цього року уперше був проведений фотоконкурс, присвячений грецькій тематиці "Вай, курциц, курциц". Брали участь у фотоконкурсі не лише студенти факультету грецької філології і перекладу, але і школярі з Маріуполя і прилеглих селищ : Мангуш, Мирне, Касьянівка, Сартана, Старий Крим, а також Бердянської спілки греків. До речі, найменшій учасниці фотоконкурсу було всього півтора роки", - говорить вона.

Усі фотороботи представлені на виставці, розміщеній у холі факультету, а кращі з них відмічені призами і подарунками від Федерації грецьких спілок України, Маріупольської міської ради, Генерального консульства Греції у Маріуполі й кафедри грецької філології та перекладу. Після нагородження гості й студенти факультету мали можливість познайомитися з піснями і танцями греків Приазов'я у виконанні студентів кафедри.

Начальник управління "Секретаріат ради" Маріупольської міської ради Юлія Стамбулжи, яка представляла міську раду, зазначила, що подібні заходи дозволяють ближче познайомитися з багатогранною культурою, традиціями і звичаями греків Приазов'я. Вона висловила пропозицію, щоб в майбутньому проводити цикл заходів "Дні греків Приазов'я" на Всеукраїнському рівні.

Другий день заходів буде присвячений трагічній сторінці в історії греків Приазов'я, 80-річчя з дня проведення "Грецької операції НКВД ‎‎1937-1938". Студенти та гості прослухають відкриту лекцію на тему "Грецька операція НКВС як частина Великого терору", а після їм презентують дослідницькі роботи переможців тематичного конкурсу серед студентів та молоді "Грецька операція НКВС ‎‎1937-1938" організованого Федерацією грецьких спілок України.

Тематикою третього дня стануть традиційні обряди греків Приазов'я, де усім гостям, учням маріупольських шкіл і студентам факультету грецької філології та перекладу розкажуть про традиції урумів і румеїв. Святкова програма супроводжуватиметься театральною виставою весільного обряду. Слід зазначити, що цього року уперше буде інсценований весільний обряд греків Приазов'я румейским діалектом студентським театральним гуртком факультету грецької філології.