Новини

Назад

Вадим Бойченко: «Ми впроваджуємо в маріупольські школи комфортну гігієну»

07 жовтня 2017, 10:32
1729
Суспільство, Освіта

Маріуполь всерйоз стурбований санітарної гігієною санвузлів у школах міста. Десятиліттями їх станом не приділялося належної уваги. Цього року в восьми школах капітально відремонтують туалетні кімнати на суму понад 10,7 млн ​​грн. Хід робіт перевірив міський голова Вадим Бойченко.

Мер проінспектував, як реалізується програма «Гігієна в школах» з капітального ремонту туалетних кімнат за рахунок міського бюджету в ЗОШ №26 та СШ №42. Директори шкіл раді, що сфері освіти, як ніколи до цього, почали приділяти пильну увагу. Усюди кипить робота: ведеться заміна вікон, капітально ремонтують покрівлі, туалетні кімнати, класи, з'являються спортивні майданчики з антивандальними тренажерами та футбольні міні-поля.

«Нашій школі наступного року виповниться 55 років. За цей час жодного разу не проводився капітальний ремонт туалетних кімнат, хоча вони також є важливою складовою навчального закладу. Ми бачимо турботу про дітей навіть у виборі кахлю для санвузлів - не просто міцного, але й красивого. А це зовсім інший підхід», - зазначила директор школи №26 Тетяна Нагаєвська.

За словами Вадима Бойченка, спочатку планували цього року капітально відремонтувати туалетні кімнати у 16 школах. Однак після підрахунку витрат, які необхідно виділити з міського бюджету, сума виявилася не підйомною. Проте, місто вирішило не звертати з наміченого шляху, а скоротити кількість навчальних закладів до восьми.

«Ми впроваджуємо в маріупольські школи комфортну гігієну. Цій проблемі не приділялося уваги 50-річчами. Це дорого, але її необхідно вирішувати. Ми хочемо, щоб нашим дітям було комфортно навчатися в школах, а головне безпечно для їх здоров'я»
підкреслив міський голова

Нові туалетні кімнати будуть не тільки красивими та комфортними, а й дозволять заощадити на комунальних послугах. Датчики руху - знизять витрати на воду, а LED-світильники - на електроенергію. Таким чином, школи крок за кроком будуть більш енергоефективними. Крім того, тут встановлять бойлери, і з'явиться маленька ванночка для ніг під час роботи пришкільних таборів. Створюються всі умови для комфортної гігієни.

Як зазначив мер, якщо раніше комунальні рахунки шкіл покривалися державними субвенціями, то зараз - вони лягли на плечі міського бюджету. Тому необхідно думати про витратну частину та ефективно користуватися наявним фінансовим ресурсом. Рухаючись в напрямку енергоефективності, можна заощадити витрати, а вивільнену суму направити на реалізацію інших проектів.

В рамках робочого об'їзду Вадим Бойченко подивився, як замінили вікна за програмою «Тепло в кожен клас, в кожну групу», встановили спортивні майданчики з антивандальними тренажерами, а також ознайомився зі станом спортивних залів, які планують відремонтувати.