Новини

Назад

«#ТутВарто дружити містами»: яскраві фонтани Дніпра та Маріуполя

04 серпня 2020, 15:37
673
Туризм

ККП «M.EHUB» продовжує серію публікацій о туристичних центрах України. Вони виходять в рамках туристичного міні-проєкту - «#ТутВарто дружити містами». Основна мета - познайомити маріупольців з історією і трансформацією урбаністичних просторів. Новим містом для знайомства став промисловий Дніпро.

Офіційна дата заснування міста Дніпро — 1776 рік, з 1778 року населеним пунктом отримано статус міста. Заснування його пов’язують з подорожжю Катерини II. Вона навіть поклала першу цеглу у будівництво Преображенського собору. В ті роки місто отримало назву “Катеринослав”. Маріуполь офіційно засновано у 1778 році, і масове заселення міста православними греками, також пов’язане с історичною постаттю Катерини II. Саме вона підписала наказ про переселення греків з Криму до міста Марії, тобто Маріуполя.

Одним з найголовніших прикрас дніпровської набережної є світломузичний фонтан “Білий лебідь”, який встановлений прямо посеред Дніпра. Офіційне відкриття фонтану відбулося у 2005 році. Його унікальність полягає у конструкції, яка плаває та змінює напрямок струменів у формі абстрактних фігур. Також він “обертається” та “махає крилами”. Загальна висота фонтану — 50 метрів.

У Маріуполі є декілька унікальних фонтанів: пішохідний фонтан у Театральному сквері, світлодинамічний пішохідний фонтан біля Лівоберіжного “Мультіцентра”. У планах - відкриття пішохідного аркового фонтану на території відновленої площі Свободи. Довжина фонтану — 36 метрів, це один з найдовших пішохідних аркових фонтанів світу.

Читайте ще багато цікавих фактів за посиланням.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.