Новини

Назад

«#ТутВарто дружити містами»: церкви та парки Білої Церкви

21 травня 2020, 09:52
743
Культура, Туризм

ККП «m.EHUB» продовжує серію публікацій про туристичні центри України. Вони виходять в рамках міні-проєкту - «#ТутВарто дружити містами». Вже маріупольцям розповіли про Острог та Жовкву. Новим містом для знайомства стала Біла Церква. Це місто, як і Маріуполь, має яскраву паркову зону.

За словами представниці «m.EHUB» Вікторії Давви, мета даного проєкту – познайомити маріупольців з історією та культурою різних міст України. Крім того, показати історичні факти та події, що поєднують наше місто з іншими.

Білу Церкву було засновано в 1032 році Ярославом Мудрим. Попередньою назвою Білої Церкви був «Юр’їв» (від християнського імені Ярослава Мудрого). За іншою версією місто називалося «Гюргів» (на честь святого Георгія — небесного покровителя Ярослава Мудрого). Місто першим приймало удар від кочівників, монголо-татар, від нападів яких регулярно страждала Київська Русь.

У місті Біла Церква збереглися майже сто історичних споруд, які офіційно отримали статус пам’ятників архітектури національного та місцевого значення. Серед них, церква та монастир святої Марії Магдалини. Вона побудована у 1843 році, завдяки грошовій допомозі Владислава Браницького. У 90-ті роки поруч з церквою побудована каплиця, а з 2001 року зводиться великий жіночий монастир.

У стародавньому Маріуполі було дійсно багато церков та храмів, оскільки греки були релігійною нацією. Катерининський храм (колишній Харлампіївський собор) 1780–1930, новий Харлампіївський собор (1820–1930-ті), Римсько-католицький костел.

Гордістю Білої Церкви є найбільший дендропарк України — «Олександрія», заснований у 1793 році. Тут можна побачити найстаріші в Україні тюльпанове дерево та сосну Веймутову.

Одним за найкрасивіших парків Маріуполя є «Веселка». Парк було засновано у 70-х роках минулого століття. У 2019 році його відкривають після реконструкції, подарувавши разом з новим дизайном й нову філософію. Сьогодні це не тільки дитячий парк, але й зона фестивалю квітів (дизайнери надихнулися голландським Кекенгофом), місце проводження міських святкувань.

Більше інформації ЗА ПОСИЛАННЯМ.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.