Новини

Назад

«Міськводоканал» реалізував більше 130 інвестиційних проєктів  на суму понад 334 мільйонів гривень

27 листопада 2019, 12:10
662
Житлово-комунальне господарство, Сесії міської ради

За останні роки працівникам КП «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» вдалося покращити підхід  до роботи та якість  послуг населенню. Про це розповів його директор Володимир Антоненко, звітуючи про  роботу комунального підприємства на XLVІІ сесії міської ради.  

Серед реалізованих інвестиційних проєктів - «Соціальна вода», яка забезпечує якісною питною водою понад 200 об’єктів соціальної сфери та реалізує воду по соціальній ціні. Реконструкція станції «Сартанська», що дало стабільне водопостачання 35 тисячам жителів  Кальміуського району. Будівництво станції на вулиці Флотській забезпечило 12 тисяч жителів Приморського району якісною послугою.

На підприємстві закуповується нове обладнання та покращуються умови праці.  Так, завдяки коштам міста та благодійному фонду «Юнісеф» оновлено 27 одиниць техніки. Нині середня заробітна плата складає  10 320 грн. У порівнянні з 2016 роком  вона збільшилася на 214%. З 2016 року  капітально відремонтували та реконструювали 32 дільниці магістральних водоводів, полагодили 5 каналізаційних колекторів та замінили 138 км  мереж. 

Володимир Антоненко зазначив, що з нагальних проблем - втрати води, яка  характерна для більшості міст України. Так, при нормі 34,5% у  минулому році  втрати «Міськводоканалу» склали 47,2%. Була розроблена програма по скороченню витрат води та створена служба, основне завдання якої  контроль за рівним подачі води. У грудні 2018 року розроблено проєкт з створення автоматизованої системи обліку води і вже з липня 2019 року  підприємство приступило до установки нових сучасних  приладів обліку. Також за підтримки «Юнісеф» реалізовується проєкт з створення геоінформаційної системи, в результаті чого підприємство отримує електронну схему водопровідних та каналізаційних мереж.

«Завдяки прийнятим заходам нині спостерігається скорочення витрат води. За 10 місяців 2019 року  вони знизилися на 4,2%.  Це дозволило істотно зменшити закупівлю води. За 10 місяців  поточного року –  на 3 мільйони м3, що дало економію на  18,9 млн грн», - підкреслив Володимир Антоненко.

Крім того, системна робота  міського голови Вадима Бойченка з міжнародними партнерами  дозволила «Міськводоканалу» реалізувати більше 130 інвестиційних проєктів  на суму понад 334 мільйонів гривень. Зараз на стадії реалізації знаходиться проєкт  з поліпшення водозабезпечення Маріуполя. Він вирішить багаторічну проблему  містян, вони зможуть споживати  якісну воду з під крана. На реалізацію  проєкту Французька республіка виділила  64 мільйонів євро. Також у межах програми Європейського інвестиційного банку Маріуполь отримає понад 27 мільйонів євро на реконструкцію насосних станцій та станції біологічної очистки стоків, мереж водозабезпечення та водовідведення.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.