Новини

Назад

«Маріуполь готовий до опалювального сезону на 85 відсотків», - Вадим Бойченко 

12 вересня 2017, 10:33
1348
Житлово-комунальне господарство

Мер проконтролював, як проходить підготовка до опалювального сезону. Він відвідав котельню по вулиці Митрополитської, теплопункт на бульварі Хмельницького та подивився на ремонт теплотраси в районі проспекту Металургів, 181.

«Маріуполь готовий до опалювального сезону на 85 відсотків. Я поставив завдання - до кінця вересня підготувати всі теплопункти, котельні, теплотраси до запуску нового опалювального сезону. Ми будемо дивитися на температурний режим повітря, щоб оголосити його дату»,
зазначив Вадим Бойченко.

До початку опалювального сезону в Маріуполі з 66 котелень - готові 56, 59 теплопунктів перебувають у процесі підготовки, а з 12,5 км теплотраси замінили 10 км. Паралельно інспектують зовнішні ізоляційні покриття теплотраси на вулиці, їх повинні відновити, щоб взимку обійтися без втрати тепла та для максимальної економії газового ресурсу. За словами мера, місто має економити витрати для того, щоб «Тепломережа» не приносила Маріуполю нові збитки.

Відповідаючи на питання, чи не зривається опалювальний сезон у Маріуполі, Вадим Бойченко розповів про те, що місто стало заручником ситуації, в яку його поставив НАК «Нафтогаз України».

«Сьогодні є проблеми, і вони пов'язані вже не з «Тепломережею», а зі ставленням «Нафтогаз України» до Маріуполя. Всі умови, які потрібно було виконати місто зробило, показавши свою платоспроможність в опалювальний сезон 2016-2017 рр. і ті 494 млн грн, які були виставлені Маріуполю за спожитий газ - ми заплатили 100% по своїх рахунках»,
підкреслив Вадим Бойченко.

Як розповів мер, вимоги щодо реструктуризації боргу, який накопичився в «Тепломережі» за минулі роки, також виконані.

ККП «Маріупольтепломережа» підготувало всі необхідні документи та увійшло у реєстр підприємств, заборгованість яких підлягає реструктуризації згідно ЗУ №1730.

Участь підприємства у реструктуризації заборгованості згідно закону №1730 від 03.11.2016 мало б дозволити вирішити питання в частині списання штрафів, які нараховані по договорам за використаний газ станом на 01.07.2016 та погашенню 238 млн. боргу, який склався станом на 31.05.2017.

Реструктуризуючи цей борг, комунальне підприємство змогло б його віддати протягом п'яти років.

Однак, в опалювальний сезон 2016-2017 року з перерахованих  507,5 млн грн - 343 млн були віднесені  на погашення заборгованості минулих років. В кінцевому підсумку сформувався новий борг Маріуполя періоду 2016-2017 роки.

Міська влада робить все, щоб на центральному рівні вирішити дану проблему і Маріуполь зміг почати опалювальний сезон вчасно. Розібратися в ситуації, що склалася, можна тільки на центральному рівні, де буде вирішуватися питання отримання лімітів на газ.

На даний момент рахунки «Тепломережі» арештовані та підприємство не має можливості виплачувати заробітну плату. Маріуполь виділив додаткові асигнування комунальному підприємству для підготовки до опалювального періоду та для виплати зарплати - у сумі 48 млн грн.

«Я впевнений, що Маріуполь буде почутий, проблема в кінцевому підсумку буде вирішена і настане чиста сторінка нової історії «Тепломережі» - реструктуризується борг, ми будемо платити по рахунками вчасно та будемо займатися своєю інвестиційною діяльністю, знижувати наші витрати і піднімати на новий рівень підприємство для того, щоб там була гідна зарплата та працювали професіонали. Я впевнений, що ми вчасно розпочнемо опалювальний сезон»,
зазначив Вадим Бойченко.