Новини

Назад

«Громадський бюджет»: програма допомогла прикрасити Маріуполь «українськими візерунками»

31 жовтня 2019, 18:36
895
Громадський бюджет

Другий рік поспіль в Маріуполі проходить відкритий фестиваль національної культури «Ukraine ornament - українські візерунки». Він запам'ятався жителям і гостям міста яскравими номерами та різноманітністю подачі української творчості. Авторами проекту «Українські візерунки» стали директор Міського палацу культури «Український дім» Ігор Павлюк та керівник ансамблю народного танцю «Квітень» Катерина Головань. Реалізувати свою ідею вони змогли завдяки програмі «Громадський бюджет». Перемога в конкурсі програми малих грантів сприяння розвитку культури, спорту, молодіжної політики та туризму допомогла розширити масштаб фестивалю. Своїм позитивним досвідом участі в програмі поділився Ігор Павлюк.

#мрій

Не можна сказати, що саме я - автор проекту. Ідея проведення фестивалю належить всім співробітникам палацу культури «Український будинок». Я і Катерина просто стали їх представниками. Нашою спільною мрією було створити платформу, де кожен творчий колектив зможе реалізувати свої найсміливіші ідеї. При цьому ми хотіли підвищити інтерес молоді до культури України, зберегти національну ідентичність. Розмови про це все частіше звучали на наших робочих зборах. Але в реалізації проекту, крім ідеї та бажання, важлива і фінансова підтримка. Тому програма «Громадський бюджет» стала для нас шансом того, що ідея отримає розвиток, а в Маріуполі з'явиться новий відкритий фестиваль.

#обирай

Нам пощастило стати переможцями конкурсу двічі. Щоразу фахівці надавали всебічну підтримку. Навіть нам, як співробітникам ПК було приємно таке ставлення до проекту, оскільки на всіх етапах нам допомагали - від подачі заяви до фінального концерту. Для тих, у кого немає досвіду в реалізації власного проекту, програма «Громадський бюджет» - дуже хороший варіант. Документація, закупівлі, організація - все це її частина. За автором залишається творче наповнення проекту.

#реалізуй

У цьому році фестиваль «Ukraine ornament - українські візерунки» вийшов на новий рівень. Він проходив два дні. А учасниками стали не лише маріупольці, але й колективи Волновахи, Нікольська, Мангуша, Каменська, Талаківці і Чермалика. Крім хореографічних номерів додався напрямок «Українська сучасна пісня». Всього було дві категорії - народна та стилізована творчість.

Під час підготовки до фестивалю Катерина Головань допомагала з побудовою концертної програми. Також наш колектив «Квітень» відкривав другий день фестивалю. Спеціально для цього ми підготували новий виступ. На початку пролунав український марш, хлопці танцювали з національними піками.

На пам'ять про зустріч ми вирішили вручити всім учасникам фестивалю дипломи. Керівникам колективів-учасників - пам'ятні подарунки про фестиваль.

#змінюй

З кожним роком приходить все більше глядачів, маріупольцям стає цікава культура України. За два дні фестиваль охопив близько 200 учасників. На сцені Палацу культури показали 60 номерів. У холі розташувалася виставка декоративно-прикладного мистецтва, де 20 маріупольських майстринь показали свої роботи - рушники, намисто, вишивку - традиційні символи України. В одному з номерів одночасно взяли участь 120 осіб. На сцену вийшли дорослі разом з дітьми. Так ми показуємо, що наш народ творчій та яскравий. У кожному віці багато талантів. Танці та музика - це символ єднання і натхненності Маріуполя та всієї країни.

Беріть участь в програмі «Громадський бюджет», втілюйте ідеї в життя і робіть Маріуполь краще!

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.