Новини

Назад

Знайомимося з історією рідного міста: як розвивалося місцеве самоврядування Маріуполя

12 липня 2018, 17:14
1046
Діяльність депутатського корпусу

Проект, який реалізовує управління «Секретаріат ради» за підтримки Маріупольського краєзнавчого музею, спрямований на висвітлення історії виникнення та розвитку органів місцевої влади. Як все починалося, і з якого моменту в нашому місті зародилося місцеве самоврядування.

Першим органом місцевого самоврядування в Маріуполі був Маріупольський грецький суд, створений в 1780 році для греків, котрі переселилися з Криму. Він виконував адміністративні, поліцейські та судові функції. Суд складався з голови і чотирьох засідателів. Всі обрані особи затверджувалися губернатором.

Канцелярія грецького суду спочатку складалася з секретаря, 2 канцеляристів, 2 підканцеляристів, 2 копіїстів, перекладача з турецької мови (тлумача), 2 розсильних і 2 сторожів. Діяльністю канцелярії керував секретар. Весь штат призначався губернським (пізніше - намісницьким) правлінням.

Уже після міської реформи 1785 року в Маріуполі були створені органи міського самоврядування: в 1790 році почала діяти міська дума, очолювана міським головою. Цікавий факт: за місцевою традицією до її складу входили виключно греки.

Маріупольська міська дума складалася з розпорядчої «загальної думи» та виконавчої «шестигласної думи». Незвичайна назва останньої була обумовлена тим, що вона складалася з шести гласних (депутатів) - по одному від кожного прошарку міського населення.

Засідання шестигласної думи проходили один раз на тиждень. Виглядало це, як регламентував закон, таким чином: «У міській думі сидить міський голова на стільці посередині; навпроти міського голови сидять: на лавці направо - голос цехових, наліво - голос посадських; біля міського голови у правому завороті на лавці - голос справжніх городових обивателів і голос іногородніх та іноземних гостей; біля міського голови в лівому завороті на лавці ж - голос іменитих громадян і голос гильдейський».

У веденні думи перебувало міське господарство, благоустрій, продовольча справа, розвиток торгівлі, промисловості.

Продовження в наступному матеріалі...

На жаль, фотоматеріалів, які фіксують цей період часу, немає, але є можливість помилуватися картинами старого Маріуполя.