Новини

Назад

Служба безпеки України інформує!

14 березня 2018, 09:46
868
Суспільство

Понад п'ятдесят спроб вербування українських «заробітчан» з Донецької області спецслужбами Росії відбулося протягом 2016-2017 років. Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Спецслужби Росії вдаються до шантажу та створюють штучні компрометуючі ситуації, щоб змусити людей працювати на них.

Найчастіше людей вербують на російсько-українському кордоні, поблизу лінії розмежування, на тимчасово окупованих територіях.

Коли трудові мігранти проходять паспортний і митний контроль на кордоні з РФ, їх відводять в окреме приміщення для бесіди з кадровими співробітниками ФСБ. Вже там, за зачиненими дверима, їх починають залякувати та погрожувати, щоб домогтися співробітництва.

Якщо людина погоджується, то його змушують збирати та передавати відомості про дислокацію та переміщення підрозділів українських військових, їх кількості та озброєнні, а також розповідати деталі про роботу силових структур України.

В СБУ попередили, що такі дії кваліфікуються відповідно до ст. ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України і карається позбавленням волі на строк до 15 років.

Служба безпеки України звертає увагу українців, які потрапили в компрометуючі ситуації в разі ініціативного звернення за такими або схожим фактами до представників СБУ - вони повністю звільняються від відповідальності і дозволяють своєчасно запобігати терористичні прояви з боку спецслужб РФ.