Новини

Назад

Метінвест представив громадськості Маріуполя проект екологічної реконструкції доменної печі на «Азовсталі»

14 листопада 2017, 20:26
1778

Група Метінвест інвестує 2 млрд грн в реконструкцію доменної печі (ДП) №3 на металургійному комбінаті «Азовсталь». Очікуване зниження викидів пилу складе 80%. Додатково до 2021 року компанія направить на реалізацію природоохоронних програм на підприємстві ще більше 2,2 млрд грн. 14 листопада з ходом екологічної модернізації на «Азовсталі» ознайомилися заступник голови Донецької обласної адміністрації Віктор Ремський, міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, а також незалежні експерти та представники місцевих громадських організацій.

У процесі реконструкції доменна піч №3 буде повністю перебудована. Кожух агрегату замінять, після чого піч оснастять найсучаснішим обладнанням, вогнетривкими матеріалами і автоматизованою системою контролю виробничих процесів. Установка нової системи охолодження замкнутого типу дозволить відмовитися від використання морської води.Вслід за четвертою і другою печами ДП №3 переведуть на пиловугільне паливо, що дозволить економити до 30 млн кубометрів природного газу в рік.

Система екологічного захисту на ДП №3 обійдеться Групі Метінвест майже в 400 млн грн. На об'єкті побудують дворівневий ливарний двір закритого типу з потужною газоочисткою на основі рукавних фільтрів. Подібне технічне рішення вже успішно працює на новітній ДП №4 і дозволяє на 80% ефективніше очищати димові гази і досягати європейських екологічних норм.

Після завершення реконструкції в кінці 2018 року ДП №3 зможе виробляти 4 тис. тонн чавуну на добу і стане однією з найсучасніших металургійних установок подібного типу на європейській території. Передові технічні рішення дозволять «Азовсталі» знизити споживання природного газу і доменного коксу.

Також гості змогли переконатися, що запущений в 2017 році комплекс вдування пиловугільного вдування палива (ПВП) в доменні печі працює з дотриманням передових стандартів екологічної та промислової безпеки. Це досягається за рахунок герметичності установки і замкнутого циклу циркуляції палива. Додатковий захист від попадання пилу в атмосферу забезпечить потужний рукавний фільтр німецької фірми Küttner. Загальні інвестиції у впровадження технології ПВП в доменному виробництві перевищили 700 млн грн.

Після ознайомлення з промисловими об'єктами учасники робочої зустрічі обговорили виконання Програми охорони та оздоровлення навколишнього середовища Маріуполя, а також найбільш актуальні екологічні проблеми міста, в тому числі проблему утилізації металургійного шлаку. Віктор Ремскій заявив, що обладміністрація підтримає проекти, спрямовані на вирішення питання.

Заступник голови Донецької обласної адміністрації Віктор Ремскій: "Хочу підкреслити, що графіки виконання екологічних заходів, узгоджені обласної, міської адміністраціями і Метінвестом, виконуються. За деякими напрямками ми б хотіли прискорення. Нас турбує шлаковая гора. Давайте разом працювати, готувати законопроекти і пропонувати до розгляду Верховній Раді, щоб направляти шлак на будівництво житла і доріг".

 

Ми контролюємо виконанням кожного пункту міської екологічної програми. Певні результати вже досягнуті, але попереду ще багато роботи. Щоб рівень забруднення повітря постійно знижувався, потрібна управлінська воля керівників комбінатів. Потрібні значні капіталовкладення в модернізацію обладнання. І потрібен жорсткий громадський контроль і жорстка виробнича дисципліна.
міський голова Вадим Бойченко.

Генеральний директор МК «Азовсталь» Енвер Цкітішвілі: "У найближчі п'ять років ми ставимо перед собою завдання повністю завершити реконструкцію потужностей з виробництва чавуну та перейти на сучасні екологічні й енергоефективні технології. Ми продовжимо виконувати наші зобов'язання перед громадою щодо зниження викидів. Тільки в екологічні проекти в доменному та конвертерному цехах комбінату Метінвест інвестує 2,2 млрд грн до 2021 року. У ситуації, що склалася, коли нестабільна робота залізниці регулярно зриває виробничий план, це дається непросто. Але ми розуміємо, що інвестуємо не просто в модернізацію обладнання, а в майбутнє Маріуполя й української металургії. Ми залишаємося відкритими перед громадськістю та готові проводити робочі зустрічі на постійній основі, щоб через громадських всі жителі міста отримували достовірну інформацію про ситуацію на заводах".