Новини

Назад

Як стати учасником «Бюджету громадської участі»?

13 березня 2018, 11:11
1427
Суспільство

Програма «Бюджет громадської участі» змінює процес управління та розподілу бюджетних коштів. Тепер маріупольці самі пропонують, куди будуть направлені гроші з міського бюджету. Заявки будуть прийматися з 15 травня по 15 липня. Голосування пройде до 31 жовтня. Переможців оголосять 11 листопада. А у наступному році місто побачить перші реалізовані проекти. Загальний обсяг бюджету громадської участі не менше 3 млн грн.

Мета програми - підвищення впливу та відповідальності громади на визначення і реалізацію пріоритетних проектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток міста.

Згідно «Бюджету громадської участі» кожен маріуполець може подати два проекти - малий або великий. До перших відносяться ініціативи квартального, районного та вуличного значення. Для їх реалізації буде необхідне фінансування на суму 20 -200 тис грн. Великі проекти мають міжрайонне та загальноміське значення. Їх вартість - в межах 201-500 тис грн.

Проекти, які приймаються до розгляду, мають бути спрямовані на поліпшення інфраструктури міста і стосуватися тільки одного об'єкта комунальної власності. Наприклад, вулиці, парка, дороги, спортивного або дитячого майданчика, школи, поліклініки, дитячого садка. На ці кошти учасники програми зможуть провести і загальноміський захід.

Подавати заявки можна за допомогою Е-сервісу «Громадський бюджет м. Маріуполя» або у паперовому вигляді через Центр надання адміністративних послуг. Також необхідно надати список людей, які підтримують проект. У разі подання малого проекту - необхідно подати список з 25 підписів, а для великого - 50 підписів.

При заповненні заявки необхідно вказати: мета проекту; місце реалізації; короткий опис того, що необхідно зробити; скласти попередній кошторис.

Департамент економіки перевіряє заявку протягом 10 робочих днів. У разі необхідності роз'яснень від автора - 20 робочих днів. Якщо є необхідність доопрацювати проект, заявник письмово буде повідомлений про це.

Після перевірки і прийняття заявки, її остаточно оцінює експертна рада. У його склад входять по п'ять представників депутатського корпусу, виконкому та громадськості. Далі опрацьовується технічна і фінансова складова проекту. Крім голосування експертної ради, з 1 по 15 жовтня буде проводитися і голосування серед маріупольців. Підтримати проект можна буде через е-сервіс «Громадський бюджет міста Маріуполь» або заповнивши паперовий бюлетень у ЦНАПі.

Визначення переможців відбувається шляхом підрахунку голосів на відкритому засіданні експертної ради, яке відбудеться не пізніше семи днів з моменту закінчення голосування.

Проекти, які перемогли в голосуванні в цьому році - реалізуються протягом наступного.