Новини

Назад

Жертвам домашнього насильства допомагають мобільні групи соціально-психологічної допомоги

06 липня 2018, 17:06
4055
Суспільство, Соціальне забезпечення

У Маріуполі працює проект «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні». Реалізується він за підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, Українського фонду громадського здоров'я, Маріупольської міської ради, зокрема Маріупольського Центру соціальних служб, а також Ради жінок Донбасу і поліції.

Наприкінці минулого року був прийнятий новий Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Документом передбачається впровадження комплексного підходу до боротьби з домашнім насильством, істотне доповнення існуючих інструментів такої боротьби, введення нових визначень термінів, і інших норм, спрямованих на поліпшення захисту постраждалих від домашнього насильства. Вступає в силу Закон у січні 2019 року.

«Завдання проекту - вироблення алгоритму взаємодії та допомоги жертвам, постраждалим від насильства згідно з новим Законодавству. Оскільки згідно з ним, відрізняються підходи і розширюється перелік осіб, які несуть відповідальність за насильство, і тих, хто є жертвою насильства», - зазначила директор Маріупольського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Надія Астанина.

В рамках програми у нашому місті працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги для постраждалих від домашнього насильства. Вона виїжджає на адреси спільно з працівниками соціальних служб на повідомлення від поліції або за зверненнями самих постраждалих. На місці з'ясовується ситуація та надається психологічна допомога. Бригада при необхідності може допомогти жінці дістатися до безпечного місця - Шелтеру.

У Маріуполі шелтер відкрився наприкінці 2017 року. За цей час там прийняли 17 жінок і 14 дітей. У кризовому центрі жінки можуть перебувати з дітьми від доби до декількох місяців. Там їм надають психологічну та юридичну допомогу. Така кардинальна зміна обстановки та допомога фахівців дає можливість постраждалим змінити своє життя в кращу сторону.

«В даний момент йде робота над відпрацюванням алгоритму дій всіх суб'єктів, відповідно до нового законодавства, задіяних у наданні допомоги постраждалим. Кожна структура повинна знати, як виявити випадок насильства і куди перенаправити людей у кожній конкретній ситуації. Зараз ведеться навчання для поліцейських, педагогів, медичних і соціальних працівників», - прокоментувала представник громадської організації Рада жінок Донбасу Юлія Прудникова.

Якщо ви стали жертвою домашнього насильства і потребуєте допомоги, слід звертатися:

0 800 505 102 - гаряча лінія Національної поліції;

(096) 459-00-08 - мобільна бригада соціально-психологічної допомоги;

(0629) 33-11-11 - служба у справах дітей.