Новини

Назад

Запрошуємо на фотовиставку «Діти на лінії зіткнення»

30 березня 2018, 14:00
751
Анонси міських заходів

3 квітня о 15:00 в Центрі сучасного мистецтва ім. Куїнджі, Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) відкриває в Маріуполі фотовиставку «Діти на лінії зіткнення», мета якої привернути увагу громадськості до проблеми доступу до освіти в зоні конфлікту. Виставка складається з робіт п’яти маріупольських фотографів (Орлов Сергій, МНФК Берег, Бережний Олександр, МФК МАТРИЦЯ-М, Філін Юрій, МФК МАТРИЦЯ-М, Тетяна Ширас, Євген Носенко, МКЧХ) та ілюструє життя дітей, що живуть вздовж лінії зіткнення, та проблеми, що впливають на їхнє повсякденне життя та доступність освіти. Ознайомитися з фотовиставкою можна з 3 по 14 квітня, вхід вільний.

Відзначимо, що в межах більш широкої концепції «Доступ до освіти» українська делегація МКЧХ впровадила програму «Безпечніші школи», що реалізується по обидві сторони від лінії зіткнення. МКЧХ застосовує міждисциплінарний підхід з метою покращення безпеки шкіл та дитсадків, а також допомагає створити дружню атмосферу для дітей. Програма «Безпечніші школи» також спрямована на підвищення інформованості учнів та вчителів про існуючі ризики, вдосконалення процедур евакуації, посилення психологічної стійкості дітей та дорослих.

Діяльність, що здійснюється в рамках програми «Безпечніші школи», безпосередньо відповідає потребам дітей та тих, хто про них піклується - хто найбільше постраждав від конфлікту. Основні заходи включають в себе: заняття з мінної небезпеки, сесії, спрямовані на надання соціально-психологічної підтримки та підготовки вчителів, розповсюдження навчальних матеріалів, захист вікон від розбиття шляхом їх укріплення, ремонт/відновлення освітньої інфраструктури, покращення умов у приміщеннях шкільних кухонь, створення безпечних ігрових майданчиків, надання ігрового й спортивного обладнання, облаштування шкільних підвалів або імпровізованих укриттів, проведення тренінгів з надання першої допомоги й надання відповідних наборів.

З 2015 року програма «Безпечніші школи» охопила 190 освітніх установ уздовж контактної лінії протяжністю 470 км. Протягом попереднього року МКЧХ надав у тому числі і таку допомогу:

- проведено 31 заняття з мінної небезпеки, що охопили 3238 учнів та вчителів;
- проведено 17 сесій, спрямованих на надання соціально-психологічної підтримки та підготовки вчителів;
- було розповсюджено 1510 буклетів та 190 плакатів про мінну небезпеку;
- були замінені 154 вікна та 6 дверей;
- 146 вікон були укріплені вибухозахисною плівкою;
- надано 20 кубічних метрів дров для опалення;
- одна школа була забезпечена електричним генератором;
- був відремонтований дах однієї школи.