Новини

Назад

З Театрального скверу вивезуть поховання німецьких солдатів

19 жовтня 2017, 14:38
733
Суспільство

Вже завтра до ексгумації тіл загиблих у Другій світовій війні німецько-румунських солдат приступлять співробітники спеціалізованого підприємства «Військові меморіали «Схід». Їх перепоховають на збірному військовому німецькому кладовищі в Харкові, де знайшли спокій близько 7 тисяч німецьких солдатів. Фінансові витрати на розкопки та відновлення розритих ділянок бере на себе Народний Союз Німеччини з догляду за військовими могилами.

Під Театральним сквером знаходиться близько 160 поховань німецько-румунських солдатів. Про це в ході брифінгу розповів начальник управління містобудування та архітектури Маріупольської міської ради Олександр Каверін.

«Роботи з вилучення поховань будуть проводитися в два етапи. Перший - на зеленій зоні скверу, який триватиме до середини листопада, другий - під асфальтовим покриттям і доріжками навесні», - розповів головний архітектор міста.

Як запевнив директор харківського спеціалізованого підприємства «Військові меморіали «Схід» Віктор Старченко, розкопки та ексгумацію тіл будуть проводити акуратно, це не завадить відпочивати людям у сквері.

«Будемо працювати невеликими групами по 5-6 людей. Перед початком розкопок огороджується невелика ділянка території. Під час робіт відкидають чорнозем в один бік, а глину - в інший. Потім вилучаються останки на дні поховання, де їх укладають в целофанові мішки, а далі - вони відправляються в вантажну машину. Перш ніж приступити до наступної ділянки розкопок, утрамбовується колишнє місце поховання і вирівнюється площа. Ніяких ям не буде», - пояснив він.

Всі витрати по відновленню зеленої зони та асфальтового покриття будуть компенсовані.