Новини

Назад

Вперше у Маріуполі пройшов загальнодержавний День відкритих дверей закладів вищої освіти

01 червня 2018, 16:24
1329
Освіта

Сьогодні у Палаці культури «Український дім» відбувся загальнодержавний День відкритих дверей закладів вищої освіти, на базі яких створені освітні центри «Донбас-Україна». Ними передбачено спрощений порядок вступу для випускників з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму. 11 вишів презентували свої спеціальності для майбутніх студентів.

Привітати абітурієнтів прийшли заступник міністра  з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, заступник міського голови Ксенія Сухова та державний експерт Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Віталій Носок.

Георгій Тука одразу повідомив  випускникам гарну новину: «Урядом прийнято рішення про цільове збільшення фінансування з державного бюджету на навчання у вищих навчальних закладів дітей, які опинилися в стані вимушених переселенців і тих дітей, які живуть на неконтрольованих територіях. Таким чином, є майже 100% гарантія того, що всі ви будете навчатися безкоштовно за рахунок державного бюджету».

Ксенія Сухова зазначила, що двері Маріуполя завжди відкриті для молоді.  «Маріуполь - це місто солідарності та нових можливостей! Ми розуміємо, наскільки важливо отримувати доступ до якісної освіти. Наскільки важливо слідувати у ногу з часом і надавати вам, випускникам, широкий вибір майбутньої професії. На жаль, зараз не у всіх є цей вибір. Наприклад, у молоді з тимчасово окупованої території. Сьогодні вони відстоюють своє право здобувати освіту в українських вишах. А ми готові їм допомогти і надати це право», - підкреслила вона.

Так, у Маріуполі працюють шість вищих навчальних закладів. Серед них - три вузи-переселенця з Донецької області: Національний медичний університет, університет управління й юридичний інститут МВС. Міська влада допомогла їм переїхати до Маріуполя та створити для цього всі необхідні умови. Тепер випускники можуть стати не тільки металургами, філологами, моряками, а й медиками, правоохоронцями, управлінцями.

У свою чергу, Віталій Носок зробив акцент на тому, що започатковується нова традиція  проведення загальнодержавного дня відкритих дверей закладів вищої освіти, на базі яких створенні освітні центри «Донбас-Україна». Центри дають можливість спрощеної системи вступу до вищих навчальних закладів України тим абітурієнтам, які знаходяться на тимчасово непідконтрольній територій, або на лінії розмежування.

«Тобто це можливість вступати не складаючи зовнішнє незалежне оцінювання, не маючи українського атестату, паспорту або жодних документів», - повідомив він.

Центри допомагають отримати за спрощеною системою атестат, або скласти зовнішнє оцінювання, або скомбінувати вступні іспити у вищі навчальні заклади. Строк подачі документів до 20 липня (ті, хто складав  ЗНО), до 26 липня (ті, які проходять через освітні центри або складають вступні іспити).