Новини

Назад

Вадим Бойченко про реформи, монетизацію пільг і про долю яхт-клубу

21 березня 2018, 17:29
2184
Сесії міської ради

За традицією після чергової сесії Маріупольської міськради міський голова Вадим Бойченко відповів на питання журналістів. Їх хвилювала доля яхт-клубу, ремонт доріг, монетизація пільг, реформи у сфері освіти і охорони здоров'я.

Мер розповів, що місто спільно з профільним міністерством і федерацією обрали розвиток водного виду спорту на базі яхт-клубу «Азовсталь». Там, за попередньою домовленістю, планується сформувати школу олімпійського резерву.

На території колишнього водноспортивного комплексу ММКІ розміститься Центр підводного розмінування водолазної та пошуково-рятувальної служби. Це підвищить мінну безпеку в акваторії Азовського моря. Раніше до міської ради звернувся аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ГУ ДСНС в Донецькій області з проханням про виділення в оренду нежитлового приміщення на базі даного яхт-клубу. Проте, яхтсмени, які зараз розміщуються на даному об'єкті, побоюються, що це погано позначиться на розвитку вітрильного спорту.

«Ми знайшли компроміс. Ця база буде спільного користування з яхтсменами. Протягом місяця буде підписано відповідний меморандум», - підкреслив Вадим Бойченко.

А ось питання монетизації пільг - як і раніше залишається відкритим. Маріуполь підіймав це питання, починаючи з 2016 року. Але з огляду на те, що держава не компенсувала пільговий проїзд, ТТУ нарощувало свої операційні витрати. У місті пільгою користуються 200 тисяч населення, ціна їх проїзду - понад 150 млн грн з місцевого бюджету.

За словами Вадима Бойченка, маріупольці пересіли на комунальний транспорт. Сьогодні він перевозить 70% пільгової категорії громадян та 30% платного пасажира. Таким чином, наростили компенсацію ТТУ за пільговий проїзд. Але недавній проект-постанова Кабінету міністрів України з рекомендацією до міст про монетизацію пільг, не вирішує їх проблему. Наприклад, витрати Маріуполя зростуть з 150 до 280 мільйонів гривень.

«Ми сформували чітку пропозицію для уряду, яке відправлено до Асоціації міст та Прем'єр-міністру України. Я вважаю, що держава повинна розділити монетизацію пільг з містами. Щоб вона взяла на себе ті категорії, які передбачені Законом, а це близько 124 мільйонів гривень. А ми - пенсіонерів»,
зазначив мер.

Таким чином, міста зможуть займатися розвитком інфраструктури, реалізацією проектів і ремонтом доріг. На жаль, після зими стан доріг погіршився. «Автодор» зможе приступити до поточного і латочного ремонту після поліпшення погодних умов. Районні державні адміністрації міста повинні подати список комунальному підприємству тих доріг, які потребують ремонту.

Також міський голова розповів про необхідність проводити реформи у сфері освіти і охорони здоров'я. Це підвищить якість послуг, що надаються, сформує нове обличчя муніципалітету, а головне - зможе виховати майбутнє Маріуполя. А воно - за молоддю. Реформа освіти спрямована на те, щоб створити максимальні умови для розвитку особистості та розкриття її потенціалу.