Новини

Назад

У Маріуполі знайшли шляхи вирішення проблеми мулових відстійників

04 липня 2018, 12:58
2958
Суспільство, Екологія

Сьогодні в Маріуполі на засіданні робочої групи погодили "дорожню карту" стартових заходів щодо вирішення питання утилізації мулу на станції біологічної очистки стоків. У короткострокових планах придбати біопрепарати, які повинні усунути неприємний запах вже протягом цього літа.

Робоча група з вирішення даного питання була сформована за дорученням міського голови Вадима Бойченка. До неї увійшли як представники міських структур, так і громадськості.

«Ми розуміємо проблему, пов'язану з муловими відстійниками. Зараз нам потрібно провести заходи, які увійшли у «дорожню карту», ​​щоб ліквідувати запахи протягом 1-2 місяців», - підкреслив перший заступник міського голови Михайло Когут.

На зустрічі озвучили результати і рекомендації проведеної позапланової перевірки фахівцями Державної екологічної інспекції в Донецькій області. Відповідно до проведених аналізів встановили, що перевищень по скиданню немає, а сухий мул, що накопичився, необхідно вивести. Щоб не погіршити ситуацію, необхідно вирішити проблему з утилізацією до кінця року. «Міськводоканалу» дані відповідні приписи.

Як розповів директор «Міськводоканалу» Геннадій Изюмов, для вирішення проблеми залучили фахівців для обстеження стану станції біологічної очистки стоків - HAFI Project & Technology GmbH та ТОВ «НВК ЕКБІТ» з представниками Національної Академії наук України. Вони виконали огляд технічного стану обладнання, ознайомилися з результатами аналізів стічних вод на вході та виході з очисних споруд. Ними дані висновки щодо дотримання технології очищення стічних вод, отримані рекомендації щодо подальшої експлуатації та утилізації мулу.

На підставі висновків сформована «дорожня карта» стартових заходів щодо вирішення питання утилізації мулу на станції біологічної очистки стоків. У переліку короткострокових заходів: обробка мулових полів біопрепаратами для усунення запахів, оренда техніки для навантаження та вивезення сухого мулу та піску, а також придбання на ці цілі спеціалізованої техніки. В довгострокові заходи входить розробка ТЕО на визначення методів утилізації мулу та відходів піскових майданчиків, розробка ПКД «Модернізація СБОС з використанням системи утилізації осаду стічних вод», а також проведення моніторингу повітряного середовища та складу мулів на наявність важких металів.

Наприклад, обробка полів біологічними препаратами дозволить усунути неприємний запах за 1-2 тижні. Планують закупити пробну партію препарату протягом липня - на початку серпня, застосувати на частини карт і подивитися на ефективність результату.

Під час засідання  представники громадськості задавали уточнюючі питання фахівцям і вносили свої пропозиції для всебічного аналізу. На завершення вони прийняли «дорожню карту» з утилізації мулів на станції біологічної очистки стоків.