Новини

Назад

У Маріуполі вирішують питання поривів та сміття

29 червня 2017, 14:31
1479

Після сесії Маріупольської міської ради міський голова Вадим Бойченко провів традиційну прес-конференцію, на якій відповів на питання журналістів. Він розповів про Стратегію розвитку Маріуполя-2021, водозабезпечення міста, переробку сміття, заміну труб, реструктуризаціі боргу Маріупольтепломережі та інвестиціях.

За словами мера, до питання переробки сміття Маріуполь підійшов своєчасно та працює пліч-о-пліч з міжнародними партнерами. «Сьогодні ми розробляємо муніципальну карту збору сміття. На першому етапі - готуємо проектно-кошторисну документацію на будівництво сортувальної лінії. Вона дозволить нам відсортовувати сміття, яке можна надалі використовувати повторно в переробці. Наступний етап - підготовка до повної переробки всіх відходів міста», - розповів Вадим Бойченко.

Місто має розібратися в морфології сміття. Без цього складно говорити, як буде повністю перероблятися відходи. Міський голова запевнив - Маріуполь працює в цьому напрямку.

Якщо ми сортування поставимо в 2018-2019 році, то це дозволить продовжити використання третьої черги полігону мінімум на п'ять років. Що згодом дозволить нам системно підійти до будівництва сміттєспалювального заводу
підсумував Вадим Бойченко

Відповідаючи на питання журналістів, мер розповів про  актуальну проблему міста - стару систему водозабезпечення, яка дає про себе знати аварійними поривами. Один з них стався нещодавно, коли частина Приморського та Центрального районів залишилися без води.

Міська влада працює в даному напрямку. Так, Маріуполь подав проект в Європейський інвестиційний банк, для реалізації якого необхідно більше 20 млн євро. «Він дозволить замінити понад 100 км магістральних труб, що істотно зменшить кількість поривів, а найважливіше - знизить наші витрати», - підкреслив Вадим Бойченко.

 Якщо реалізувати цей проект, то відсоток втрат буде менше – десь на рівні 15-20%. Для зрівняння 1% втрат води коштує  місту 4 млн грн.

Міський голова також нагадав, що в цьому році «Міськводоканал» отримав великий портфель інвестицій - від німецького уряду та ЮНІСЕФ. Завдяки підтримці міжнародних партнерів вже  вдалося знизити кількість поривів води на добу - з 50 до 15.