Новини

Назад

У Маріуполі відбудеться виставка мозаїчних пано

02 лютого 2018, 09:09
1101
Культура

3 лютого о 14.00 у ресторані «Україна» («Метрополь»),що знаходиться на проспекті Миру, 48 відбудеться відкриття виставки «Боривітер», у межах проекту «Жовта лінія». Захід - продовження проекту Заново відкриваємо історичну спадщину Східної України – «Музей відкрито на ремонт II».

У 1967 році в інтер’єрі  ресторану «Україна» створили два мозаїчних пано «Боривітер» та «Дерево життя», які створили група художників: Алла Горська, Віктор Зарецький, Василь Парахін , Борис Плаксій, Григорій Пришедько, Надія Світлична.  Ресторан «Україна» вже багато років не працює, через це два унікальних мозаїчних пано недоступні для глядачів.

Адміністрація ресторану відкриє двері для усіх охочих. Крім розташованих у приміщенні мозаїк, можна буде побачити невелику експозицію за участі Миколи Коришкіна, Леоніда Марущака, Євгенії Моляр й Євгена Нікіфорова. Вона створена на основі листів, щоденників та творчих записок Алли Горської, про роботу у Маріуполі , котрі знайшла та впорядкувала Людмила Огнєва. Слова художниці розкриватимуть поняття монументального мистецтва .

Проект «Жовта лінія» - це документація об’єктів архітектурної та монументально-декоративної спадщини 19-20 століття на території Донецької та Луганської областей. Проект покликаний окреслити та звернути увагу на важливі архітектурні явища.

Фото та відео документація представлена у форматі музейної виставки, яка не тільки наголошуватиме на необхідності архівування і систематизації даних про важливі   об’єкти, а й популяризуватиме їх серед місцевого населення.