Новини

Назад

У Маріуполі покажуть найкращі документальні фільми про Донбас

19 серпня 2017, 11:49
1209
Культура

З 31 серпня по 2 вересня в Маріуполі вперше презентують проект «86: Післямова». Жителі міста безкоштовно зможуть побачити найкращі документальні фільми міжнародного фестивалю кіно і урбаністики «86», в тому числі три стрічки про Маріуполь. Частину робіт особисто представлять режисери та герої фільмів. Заходи відбудуться у Арт-платформі «ТЮ!» та в кінотеатрі «Побєда».

«86: Післямова - це один з кроків до відкриття Маріуполя з культурної, історичної та урбаністичної сторони. Той факт, що в цьогорічній програмі фестивалю буде представлено одразу кілька фільмів про Маріуполь натякає, що коли-небудь фестиваль кіно і урбаністики може відбудеться саме тут", - каже локальна координаторка проекту, засновниця арт-платформи ТЮ Діана Берг.

Фільми, зібрані в альманасі «My Street Films Рубіж» - це підсумки кіномайстерні «My Street Films», яку вже три роки організовує фестиваль «86», в якій молодим режисерам пропонують зняти історію зі своєї вулиці. Цього разу вона була присвячена історіям з Донеччини та Луганщини. Разом з молодими режисерами працювали досвідчені наставники, серед яких переможець кінофестивалю Sundance Чед Ґрасіа («Російський дятел»), переможець фестивалю Hot Docs Остап Костюк («Жива Ватра»), володар гран-прі фестивалю «Молодість» Олександр Ратій ( «Повернення»). В результаті цієї співпраці вийшло 12 документальних стрічок, які розповідають особисті історії найрізноманітніших людей від 16-річного панк-музиканта, який живе та творить у Краматорську, до досвідченого інженера з Луганська, який змушений покинути рідне місто через окупацію.

«Ми не обмежилися роботами українських молодих кіношників, а доповнили програму ще й відомими фільмами з програми фестивалю. Ці роботи про Україну, але були зняті в США та вже визнані на світовому рівні. Ми хочемо змінити те, що культурна карта України на 75% орієнтована на Київ, Львів, Одесу. А в менших містах насиченого культурного життя практично немає. Тому наша мета - показувати авторське кіно як молодих, так і всесвітньовідомих режисерів в найнесподіваніші місця», - додає продюсерка проекту My Street Films та директорка фестивалю «86» Надія Парфан.

Першою подією ​в межах «86: Післямова» у Маріуполі 31 серпня стане відкрита дискусія ​«Участь без участі». Спікер​ам​и та спікерк​ам​и стануть​ ті, хто почали змінювати місто через створення нових культурних та соціальних просторів.

Окрім кінопоказів та дискусій, в рамках «Післямови», відбудеться ще й вечірка за участю техно-проекту Prizma.

Вхід на заходи «86: Післямова» - вільний.