Новини

Назад

Тему розвитку локальної демократії в Маріуполі обговорили на "Тижні демократії" в Гданську

18 вересня 2017, 11:32
1515
Суспільство, Діяльність депутатського корпусу

Завершився щорічний другий гданський "Тиждень демократії". У колі гостей заходу - представники Грузії, Молдови, Литви, Білорусії та України. Маріуполь представили начальник управління "Секретаріат ради" Юлія Стамбулжи та радник міського голови, виконавчий директор Фонду розвитку Маріуполя Тетяна Ломакіна.

Політиків, учасників з різних країн, різних громадських організацій та міжнародних фондів об'єднала одна тема - "Місцева демократія".

В межах цього заходу президент Гданська Павло Адамович провів панельну дискусію на тему "Демократія в дії" з активними представниками громадськості. Для того, щоб запросити людей на зустріч з мером, були опубліковані оголошення із запрошенням взяти участь у панельній дискусії. Павло Адамович підкреслив, що в європейському суспільстві дуже важлива наявність активних громадян.

Учасники обговорили питання: "Як підтримувати громадську участь в школах?", "Як підтримувати громадянську активність серед дорослих?", "Як посилити інструменти участі громадян?" та "Як просувати рівне ставлення на рівні міста?". 55 експертів після інтенсивної роботи в групах повинні знайти відповідь на питання «Як підтримати громадянську діяльність в Гданську?». Їх рекомендації, які будуть прийняті більшістю, стануть запорукою для Гданської міської ради та місцевої адміністрації для їх подальшої реалізації.

Пізніше учасники дискусії ознайомилися з діяльністю гданського самоврядування щодо існуючих форм підтримки громадської участі в школах. Слухачі дізналися про програму уроків самоврядування, де близько тисячі школярів з Гданська щорічно відвідують штаб-квартиру Гданської ради та щорічну сесію дітей RMG.

В межах заходу було обговорено і посилення польсько-українського децентралізованого співробітництва, створення Агентства місцевої демократії в Маріуполі як стійкої платформи для спільної роботи. Генеральний секретар ALDA Антонелла Вальморбіда зазначила, що їх організація принципово працює не з центральною владою, а з місцевою. Вона також вважає, що немає поганих учнів - є погані вчителі, є влада, яка не дає інструменти дії своїм громадянам.

Начальник управління "Секретаріат ради" Юлія Стамбулжи підкреслила важливість співпраці маріупольського муніципалітету з ALDA: "Гданськ став на шлях розвитку демократії більше 20 років тому. У них є досвід, який Маріуполь готовий переймати".