Новини

Назад

Степан Махсма: «Вивчення успішного досвіду муніципалітетів інших областей має переміщатися в площину стійкого співробітництва»

04 серпня 2017, 12:10
570
Діяльність депутатського корпусу

Маріупольська делегація з депутатів і керівників в Рівному знайомилася з роботою органів місцевого самоврядування.

Так, маріупольці відвідали сесійну залу Рівненської міської ради, де подивилися, як працює система електронного голосування. За словами секретар Маріупольської міської ради Степана Махсми, Маріуполь теж працює над питанням придбання такого обладнання. «Побачити і відчути «плюси» і «мінуси» цієї системи для нас важливо», - підкреслив він.

Під час візиту наша делегація познайомилася з діяльністю громадської організації «Рада голів ОСББ», зустрілися з профільним заступником міського голови Рівного Сергієм Васильчуком, який розповів про фінансування програми підтримки, вивчали досвід Рівненської міської ради щодо впровадження муніципальних програм, які сприяють розвитку ОСББ в Рівному.

Відвідавши об'єднання співвласників, де успішно реалізуються проекти муніципальних програм, маріупольці мали змогу поспілкуватися з жителями і дізнатися, які нововведення в плані впровадження нової форми житлового господарства вони можуть взяти на озброєння і використати у себе.

Як зауважив депутат Маріупольської міської ради Олег Єрмаков, мешканці Рівного, вступаючи в ОСББ, не бояться оформляти кредити на дорогі роботи. Наприклад, на утеплення фасадів будинку.
 «У наших городян поки немає довіри до банківських кредитів, і в цьому плані ми відстаємо від рівненських колег. Але, об'їжджаючи будинки ОСББ, я звернув увагу на їхні подвір'я, вони дуже відрізняються від наших. Тому їх зацікавили такі програми, як «Затишний двір», «Чистий під'їзд» та інші проекти, які успішно працюють в Маріуполі. Наше місто виграє ще і в тому плані, що вагому допомогу у благоустрої надають великі промислові підприємства. У Рівному з цим проблема, тому що промисловості там практично немає», - говорить депутат Єрмаков.

Його колега Дмитро Мірошниченко зацікавився програмами з енергозбереження, які реалізуються в цьому західноукраїнському місті. Зокрема, на червневій сесії Рівненської міськради була прийнята Програма «термомодернізації багатоквартирних будинків», що передбачає спільну участь в утепленні будинку - міського бюджету, кредитного фінансування та коштів жителів.

«У Маріуполі така Програма тільки розробляється, і в її основу ми закладаємо більше можливостей для наших городян», - сказав депутат.

До слова, маріупольська делегація відвідала ОСББ, яке повністю переведено на автономне опалення і забезпечено гарячою водою. Мешканці відмовилися від послуг «Тепломережі», і тим самим заощадили до 40% своїх коштів.

Як розповіли люди, щоб встановити це обладнання, вони оформляли кредит і отримали субвенції з міського бюджету. «Ми побачили, що в цьому місті широко розвинена практика використання кредитних програм, і такий досвід потрібно переймати», - підкреслив Мірошниченко.

Депутати були єдині в тому, що ця поїздка виявилася дуже корисною для них. За їх словами, обмін досвідом між містами дає можливість не тільки налагоджувати і розвивати нові зв'язки, а й впроваджувати у себе на місцях перспективні методи в різних сферах діяльності, які допоможуть зробити наші міста ще комфортнішими.