Новини

Назад

Співдружності художників «Маріуполь-87» виповнюється 30-років

18 вересня 2017, 10:24
1133
Культура

У цьому році виповнюється 30 років з дня утворення групи художників «Маріуполь-87», яка своєю творчістю змінила живопис нашого міста.

У виставковому залі ім. А.І. Куїнджі відбулося відкриття ювілейної ретроспективної виставки. Художники та гості ділилися спогадами і планами. Бібліотекарі Централізованої бібліотечної системи для дітей підготували виставку «Маріуполь - місто, в якому ти живеш». Всі матеріали, представлені бібліотеками, зібрані співробітниками бібліотеки протягом трьох десятиліть і дбайливо збережені. Виставка експонуватиметься протягом місяця і всі бажаючі зможуть познайомитися з роботами художників та унікальними матеріалами.

Ініціаторами створення групи були Анатолій Манохин, Володимир Харакоз, Володимир Миски-Оглу, Сергій Бараннік, Олександр Бондаренко та Василь Чапні. Їх об'єднав інтерес до заново «відкритого» авангарду початку ХХ століття та бажання змінити домінуючий тоді в живописі соцреалізм, який не відповідав потребам нового часу.

Перша виставка групи пройшла в Палаці металургів в 1987 році, і з цього моменту почався період їх активної виставкової діяльності. Виставки проходили в різних містах України. Художники брали участь у міжнародній виставці у Відні. Почалося їх міжнародне визнання. Потім були виставки в Ризі, Страсбурзі, Інсбруці та інших містах Європи. Багато їх робот куплені культурними організаціями та приватними особами. Це був справжній міжнародний прорив.