Новини

Назад

Огляд забруднення атмосферного повітря грудень 2017

05 січня 2018, 15:29
729
Екологія

У грудні було відібрано та проаналізовано 1830 проб атмосферного повітря. Спостереження проводились на 5-ти постах  за такими забруднюючими інгредієнтами: пил, діоксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, фенол, формальдегід, сірководень та аміак.   Також, визначалась концентрація водневих іонів (рН) в атмосферних опадах.

У цілому по місту, за грудень відзначалось перевищення середньомісячних концентрацій у переліку на одиниці  ГДКс.д. по діоксиду азоту (1,7 ГДКс.д), фенолу (1,8 ГДКс.с) та формальдегіду (4,6 ГДКс.с). Середньомісячні концентрації решти  інгредієнтів, у цілому по місту, не перевищували граничнодопустимих  значень.

Концентрації забруднювачів повітря, які перевищували середньомісячні ГДК,  спостерігались: по пилу та фенолу в Кальмиуському та Центральному районах, оксиду вуглецю в Кальмиуському районі,  діоксиду азота і  формальдегіду у всіх районах міста. Рівень забруднення  діоксидом сірки, та аміаком не перевищував граничнодопустимої норми.

На екологічні показники в місті впливають метеорологічні умови, які сприяють забрудненню атмосфери (МУВЗ). У грудні було передано на підприємства та екологічним організаціям міста 15 штормових (оперативних) попереджень 1–го ступеню забруднення (мало-небезпечне забруднення, згідно норм Міністерства охорони здоров'я). Несприятливі метеоумови  у грудні спостерігались на протязі  20 днів.

Порівняльний аналіз середньомісячних  концентрацій забруднюючих речовин повітря виявляє: у порівнянні  грудня з листопадом  2017 року, концентрації   діоксиду азоту та фенолу збільшились, а концентрації пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю та формальдегіду знизились.  Середньомісячні концентрації аміаку залишились на попередньому рівні.

Порівнюючи концентрації за грудень 2017 року із груднем 2016 року, можна відзначити  зростання середньомісячних концентрацій по оксиду вуглецю, діоксиду азоту, фенолу та формальдегіду. Концентрації пилу – зменьшились, а концентрації аміаку та діоксиду сірки  залишились на рівні 2016 року.

Примітка: ГДКс.д. – середньодобова граничнодопустима концентрація